Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Premjers: Lietuva apsvērs iespējas iesaistīties Černobiļas AES sarkofāga celtniecībā

Lietuva apsvērs iespējas iesaistīties sarkofāga celtniecībā virs Černobiļas atomelektrostacijas (AES) ceturtā reaktora, kur 1986.gadā notika smagākā civilā kodolkatastrofa cilvēces vēsturē, norādījis premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Piektdien viņš pieņēmis piecu G7 valstu - Vācijas, ASV, Kanādas, Francijas un Japānas - diplomātiskos pārstāvjus Lietuvā un no Vācijas vēstnieces Jutas Šmicas saņēmis Vācijas kancleres Angelas Merkeles vēstuli, kurā Lietuva aicināta finansiāli iesaistīties Černobiļas AES aizsargsarkofāga būvē.

G7 prezidētājvalsts Vācijas kanclere savā vēstulē lūgusi finansiālu atbalstu sarkofāga fondam. Līdz šim tam atvēlēti 1,5 miljardi eiro un lielākie darbi jau paveikti, bet vēl nepieciešami 615 miljoni eiro, lai projektu varētu pabeigt laikā. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) nolēmusi piešķirt 350 miljonus eiro, bet G7 - 165 miljonus. Trūkstošos līdzekļus tiks mēģināts savākt donoru konferencē, kas 29.aprīlī tiks rīkota ERAB mītnē Londonā.

Lietuvas valdības vadītājs pateicies par Merkeles iniciatīvu līdz 2017.gada beigām īstenot sarkofāga projektu. "Lietuvai tas ir svarīgs projekts. 2011.gadā mēs ziedojām 10 000 eiro un arī šogad apsvērsim savas iespējas palīdzēt," viņš sacījis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits