Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Pudždemons prasa ES uzklausīt katalāņu separātistus

Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons piektdien pieprasīja Eiropas Savienībai (ES) uzklausīt viņa pozīciju pēc Katalonijā ceturtdien notikušajām vēlēšanām, kurās separātistiem izdevās saglabāt nelielu vairākumu.

"Es tikai prasu, lai Eiropas Komisija vai citas Eiropas institūcijas uzklausa katalāņus, ne tikai Spānijas valsti," Pudždemons paziņoja reportieriem Briselē, kur viņš ieradās pēc Katalonijas neatkarības referenduma. Spānijā viņam izvirzītas apsūdzības dumpī, kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

Eiropas Komisija līdz šim atbalstījusi Spānijas premjerministra Marjano Rahoja pozīciju Katalonijas jautājumā.

"Tai ir tiesības uzturēt Spānijas pozīciju, bet es domāju, ka ir nepieciešams uzklausīt visas šajā konfliktā iesaistītās puses. Es domāju, ka katalāņiem ir tiesības, lai Eiropas Komisija tos uzklausa," piebilda Pudždemons.

Pudždemons jau paudis gatavību ārpus Spānijas tikties ar Rahoju.

Jau vēstīts, ka Katalonijā ceturtdien notikušajās reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās katalāņu separātisti ieguvuši absolūto vairākumu, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo parlamenta sasaukumu zaudējuši divus mandātus, izcīnot tikai 70 no 135 deputātu vietām.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Top komentāri

skats no malas
s
Tas ir jautājums ne tikai par Kataloniju, bet par valsti kā tādu. Eiropā nav konfliktu valstīs, kurās valsti veido viena tauta. Visi konflikti ir valstīs, kurās bija vairākas pamattautas. Blakus esošajā Āfrikā situācija ir vēl smagāka. Pēc kara neatkarība tika piešķirta kolonijām, nevis tautām. Kolonijas ir kolonizatoru mākslīgi kartē iezīmētās robežas, kurām nav nekāda sakara ar tur dzīvojošām tautām. Tāpēc nekāda demokrātija Āfrikā nedarbojas, jo šādos apstākļos tā nemaz nevar darboties. Un tāpēc miljoni afrikāņu bēg projām. Ja neatkarība būtu piešķirta tautām, tad katra tauta veidotu savu nacionālu valsti. Vienai tā sanāktu veiksmīgāka, citai mazāk veiksmīga, bet kopumā viss stabilizētos un Āfrika zināmā mērā sekotu Eiropas attīstības paraugam. Ideoloģisko fanātiķu izgudrotais multikulturālisms ir cilvēces lielākā utopija un lielākais ļaunums. Gluži ka komunisms, kura mērķis bija ekspluatācijas novēršana un brīvība, bet sanāca ļaunākais no totalitārismiem ar koncentrācijas nometnēm.
ļuļa
ļ
propagandas paraugstunda - jau virsrakstā lasītājam tiek iedvests viennozīmīgi nosodošs viedoklis par kataloņiem. man rādās, ka normālai presei un žurnālistikai būtu jābūt neitrālai un jāļauj cilvēkiem pašiem izdomāt, kas ir labi un kas slikti.
Meliem īsas kājas
M
No raksta "separātisti ieguvuši absolūto vairākumu" - tad jau tā ir tautas VAIRĀKUMA griba nevis kaut kādi mistiski "separātisti" VAI NE?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits