Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rumāņi saceļas pret necaurspīdīgu politiku

Rumānijas koalīcijas valdības iecere apžēlot vairākus tūkstošus notiesāto un izdarīt pretrunīgi vērtētus grozījumus krimināllikumā izraisījusi plašus, atkārtotus iedzīvotāju protestus, kuriem pievienojies arī valsts prezidents. Valdības locekļi apgalvo, ka tikai vēlas atslogot pārpildītos Rumānijas cietumus, bet plānu pretinieki uzskata, ka koalīcijas nolūks ir aizsargāt korupcijā apsūdzētus politiķus no tiesāšanas un vājināt cīņu pret kukuļņemšanu, otrdien lasāms avīzē Diena.

Janvāra sākumā apstiprinātā koalīcijas valdība, kuru veido pagājušajā mēnesī Rumānijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusī centriski kreisā Sociāldemokrātu partija (PSD) un centriski labējā Liberāļu un demokrātu alianse, aizvadītajā nedēļā grasījās pieņemt divus ārkārtas rīkojumus.

Viens no dekrētiem paredzēja veikt vairākas izmaiņas krimināllikumā. Piemēram, mainīt amatpersonu pilnvaru ļaunprātīgas izmantošanas definīciju. Tādā gadījumā pie kriminālatbildības varētu saukt tikai tās amatpersonas, kuru nodarītie finansiālie zaudējumi pārsniedz 200 tūkstošus leju (44,6 tūkstoši eiro), un tikai tad, ja cietusī puse iesniedz prasību tiesībsargājošajām iestādēm trīs mēnešu laikā no brīža, kad tai ir tapis zināms par likumpārkāpumu.

Šo izmaiņu rezultātā arī bija paredzēts samazināt maksimālo sodu par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu no septiņiem līdz trim gadiem cietumā, vēsta portāls Romania-Insider.com.

Otrs ārkārtas rīkojums paredzēja apžēlot notiesātos, kuriem tiesa ir piespriedusi mazāk par pieciem gadiem aiz restēm vai nosacītu cietumsodu. Izņēmums būtu cilvēki, kuri ir notiesāti par seksuāliem noziegumiem, vardarbību un korupciju. Savukārt tiem ieslodzītajiem, kuri ir vecāki par 60 gadiem, sievietes stāvoklī, nedziedināmi slimi un kuriem ir mazi bērni, izciešamā cietumsoda termiņš tiktu samazināts uz pusi, neraugoties uz pastrādāto noziegumu.

Zināmākais ieguvējs no valdības iecerēm būtu PSD līderis un parlamenta apakšpalātas prezidents Livju Dragnea, kuram pērn piesprieda divus gadus nosacīti par balsu viltošanu 2012. gadā notikušā referenduma laikā. Sodāmības dēļ viņš pēc sociāldemokrātu uzvaras decembrī notikušajās likumdevēja vēlēšanās nevarēja kļūt par premjerministru.

Ja dekrēti tiktu pieņemti, brīvībā varētu atgriezties arī ekspolitiķis un mediju magnāts Dans Vojkulesku. 70 gadu veco vīrieti 2014. gadā notiesāja uz desmit gadiem cietumā par naudas atmazgāšanu.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 24. janvāra, avīzē Diena!

Top komentāri

Ēdelweiss
Ē
Bet vienigie latvijas balstiesigie kas ir LR PILSOŅI=LATVIEŠI rikojas tiesi preteji un balsojot delige savu varu latvijas politmafijas kaniem TF , VL-TB/LNNK , ZZS , LRA , VIENOTĪBA , JL , TP , LPP SC un to kloakai Saeima lai tikai uzturetu 4.maija totalas valstiskas noziedzibas, dzimtbūsanas un genocida režīmu ar tā noziegumu leģitīmo slepenosanu...!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits