Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sākot vakcināciju, ES demonstrē vienotību

Eiropas Savienības (ES) valstis spērušas nozīmīgu soli ceļā uz jaunā koronavīrusa savaldīšanu, nedēļas nogalē lielai daļai dalībvalstu sākot cilvēku masveida vakcināciju. Pirmie Covid-19 vakcīnas saņēma gados veci cilvēki, medicīnas darbinieki un augstos amatos esošie politiķi, kuri ar publiski izrādītu vakcinēšanos cenšoties motivēt pēc iespējas vairāk cilvēku saņemt vakcīnu.

ES ir noslēgusi kopīgu vienošanos par divu miljardu dozu dažādu ražotāju Covid-19 vakcīnu iegādi. Pagaidām izmantošanai ES ir apstiprināta Vācijas uzņēmuma BioNTech un ASV firmas Pfizer kopīgi ražotā Covid-19 vakcīna.

Lai vakcinācijas process ES, kur ir 448 miljoni iedzīvotāju, ritētu raitāk, tas notiek slimnīcās, pansionātos un aprūpes namos, arī īpaši pielāgotās sporta zālēs un izstāžu centros.

LETA ziņo, ka svētdien vakcinācija tika sākta arī Igaunijā un Lietuvā. Tur svētdienas rītā kā pirmā vakcīnu saņēma kāda medmāsa Viļņas Universitātes slimnīcas Santaras klīnikā. Vēlāk vakcinācija notika arī slimnīcās Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Šauļos un Panevēžā.


Vienotības brīdis

Sestdienas rītā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena vēstījumā Twitter paziņoja, ka Covid-19 vakcīna ir nogādāta visās ES dalībvalstīs. ''Šodien mēs sākam pāršķirt grūtā gada lappusi... Rīt ES sāksies vakcinācija. ES vakcinācijas dienas ir aizkustinošs vienotības brīdis. Vakcinācija ir pakāpenisks ceļš ārā no pandēmijas,'' paziņoja fon der Leiena.

Jau sestdien vakcināciju sāka pansionātā Saksijas-Anhaltes federālajā zemē Vācijā, kur pirmā vakcīnu saņēma 101 gadu vecā Edīte Kvoicalla, vēsta Deutsche Welle. Jau dažas stundas pēc vakcīnu ievešanas sestdien tās sāka izmantot arī Slovākijā un Ungārijā.

Vācija, kurā ir 83 miljoni iedzīvotāju, ir iekārtojusi vairāk nekā 400 vakcinācijas centru. Tie izvietoti arī tādās vietās kā bijušās Tēgeles un Tempelhofas lidostas un Hamburgas izstāžu centrs. Svētdien īpašas mobilās mediķu grupas devās uz pansionātiem, lai masveida vakcināciju sāktu tieši ar vecajiem cilvēkiem. Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns sestdien paziņoja: ''Šī ir patiešām priecīga Ziemassvētku ziņa. Šajā brīdī kravas automašīnas ar pirmajām vakcīnām atrodas uz ceļiem visā Eiropā, visā Vācijā, visās federālajās zemēs. Nākamās piegādes sekos parīt. Šī vakcīna ir izšķirošs rīks pandēmijas sakaušanai. Tā ir izšķirošs rīks, lai mēs atgūtu savu dzīvi.''

Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio aicināja tautiešus vakcinēties. ''Mēs atgūsim savu brīvību, varēsim atkal apskauties,'' viņa teikto citē BBC.

Al Jazeera ziņo, ka Spānijā nacionālie televīzijas kanāli pārraidīja to, kā pirmā vakcīnu saņēma 96 gadus vecā senioru aprūpes nama iedzīvotāja Araseli Idalgo, kura pēc tam ar smaidu sejā teica, ka dūriena laikā pat neko neesot sajutusi. Arī Zviedrijā sabiedriskā televīzija SVT translēja, kā aprūpes namā kā pirmā persona valstī vakcīnu saņēma 91 gadu vecā Guna Brita Jonsone.


Premjerministra piemērs

Reuters vēsta, ka Čehijā svētdien kā pirmais vakcīnu Centrālajā militārajā hospitālī Prāgā saņēma premjerministrs Andrejs Babišs, kurš teica, ka vakcīnas ir cerība, ka ''mēs varēsim atgriezties normālā dzīvē''.

Jau kopš 8. decembra vakcinācija ar Covid-19 vakcīnu notiek Apvienotajā Karalistē. 14. decembrī tā tika sākta Apvienotajos Arābu Emirātos, Kanādā un ASV. Savienotajās Valstīs Pfizer/BioNTech vakcīnu jau saņēmuši vairāk nekā miljons cilvēku. ASV un Kanāda ir apstiprinājušas arī cita ražotāja – Moderna – vakcīnu izmantošanu.

Krievijā cilvēki kopš septembra tiek vakcinēti ar Sputnik V vakcīnu. Taču tās izmantošana valstī tika apstiprināta bez trešās izmēģinājumu fāzes pabeigšanas.

Ķīna plāno līdz 12. februārim vakcinēt 50 miljonus iedzīvotāju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits