Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Simtiem tūkstošu bez dzeramā ūdens Kahovkas HES aizsprosta izpostīšanas dēļ

Ap 100 apdzīvotu vietu Dnipro upes krastā Ukrainā ir applūdušas pēc tam, kad naktī uz otrdienu tika izpostīta Kahovkas HES, pārraujot aizsprostu un iznīcinot HES agregātzāles, vēsta BBC.

Pagaidām nav īsti skaidrs, kad un kā tika nodarīti kritiskie postījumi HES un tās aizsprostam. Satelītattēli rāda, ka tā stāvoklis pasliktinājies vairāku dienu garumā. Ukraina un tās militārie sabiedrotie apsūdz Krieviju, ka tā uzspridzinājusi HES, kas atrodas tās okupētajā teritorijā, lai mazinātu Ukrainas spēku pretuzbrukuma sekmes un iespēju, ka tajā tiek izmantots tilts pāri aizsprostam. Savukārt Kremlis apgalvo, ka Kijiva veikusi "apzinātu diversiju", lai maskētu neveiksmes sāktajā pretuzbrukumā un apturētu ūdens piegādāšanu no ūdenskrātuves Krimai.

Ukrainas amatpersonas brīdinājušas, ka applūšanas draudi skar vismaz 42 tūkstošus cilvēku. Daudzi jau tikuši evakuēti, bet daudzi to nav paspējuši izdarīt un no ūdens patvērušies uz applūdušo ēku jumtiem, kur gaida glābējus. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka simtiem tūkstošu iedzīvotāju zaudējuši iespēju saņemt dzeramo ūdeni.

Ukrainas Lauksaimniecības ministrija pavēstījusi, ka postījumi lauksaimniecības zemēm no pašlaik notiekošās applūšanas būs jūtami vēl gadiem ilgi. Applūduši ap 10 tūkstošiem hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes Dnipro upes labajā krastā, ko kontrolē Ukraina, un vēl daudzkārt vairāk Dnipro kreisajā krastā, ko okupējusi Krievija. Lielāteritorijā auglīgā augsne tiek noskalota. Tajā pašā laikā ap 94% lauksaimniecības apūdeņošanas sistēmu Hersonas apgabalā, 74% Zaporižjas apgabalā un 30% Dnipro apgabalā pašlaik ir bez ūdens avota. Tas draudot ar 500 tūkstošu hektāru lauksaimniecības zemes dezertifikāciju.

V. Zelenskis ierakstā Telegram trešdienas rītā vēstīja, ka desmitiem tūkstošu iedzīvotāju joprojām iesprostoti applūdušajos reģionos. Ukrainas glābēji cenšoties viņiem palīdzēt, taču to varot izdarīt tikai Ukrainas kontrolētajā teritorijā. "Daļā, ko okupējusi Krievija, okupanti pat nemēģina cilvēkiem palīdzēt," rakstīja prezidents. Viņš uzsvēra, ka aizsprostu apzināti ir uzspridzinājuši Krievijas spēki. "Krievijas teroristi vēlreiz pierādīja, ka viņi ir draudi visam dzīvajam," rakstīja V. Zelenskis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits