Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Skotija iepazīstina ar plānu par palikšanu ES vienotajā tirgū

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena otrdien iepazīstināja ar plānu par Skotijas palikšanu Eiropas Savienības (ES) vienotajā tirgū, vienlaikus atzīstot, ka viņa dotu priekšroku tam, ka Skotija būtu neatkarīga valsts ES sastāvā.

Lielbritānijas jūnija referenduma lēmumus izstāties no ES nozīmē, ka autonomā Skotija, kas nobalsoja par palikšanu blokā, varētu pieprasīt no Londonas vairāk pilnvaru imigrācijas jautājumā.

"Mēs esam apņēmības pilni saglabāt Skotijas pašreizējo pozīciju Eiropas vienotajā tirgū," iepazīstinot ar dokumentu "Skotijas vieta Eiropā", sacīja reģiona pirmā ministre.

Skotijai varētu tikt piemērotas "diferencētas izvēles", piemēram, noteikumi, kas tiek piemēroti ārpus ES valstīm, kuras ir Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijā vai Eiropas Ekonomiskajā zonā.

"Skotijas tauta nebalsoja par Brexit, un smagais Brexit nodarīs būtisku kaitējumu Skotijas ekonomiskajām, sociālajām un kultūras interesēm," sacīja Stērdžena, piebilstot, ka, Lielbritānijai izstājoties no ES, būs apdraudēti 80 000 Skotijas darbavietu.

Ja tiks nodrošināta ES strādnieku brīva pārvietošanās Skotijā, tas varētu nozīmēt, ka robeža ar Angliju varētu tikt padarīta stingrāka, ja pārējās Apvienotās Karalistes daļas izšķirsies par labu imigrācijas ierobežošanai.

ES strādnieku došanās no Skotijas uz citiem Lielbritānijas reģioniem varētu tikt ierobežota, modificējot imigrācijas noteikumus attiecībā uz nodarbinātību un mājokļa tiesībām.

Vaicāta, vai Lielbritānija varētu palikt vienotajā tirgū un muitas savienībā, Stērdžena sacīja: "Mums ir jāpieņem, ka tas nav virziens, kurā viņi dosies."

Viņa sacīja, ka neplāno atsevišķas sarunas ar ES, tomēr brīdināja - ja Skotijai neizdosies saglabāt saites ar ES, "izvēlei par neatkarību ir jābūt dienas kārtībā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits