Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Somija palielina pilnvaras neidentificētu spēku darbības gadījumā un neizslēdz iespēju vajadzības gadījumā pievienoties NATO

Somija nodrošinās cīņai pret "zaļajiem cilvēciņiem"

Palielinoties spriedzei Baltijas jūras reģionā, ko izraisījusi Krievijas agresīvā rīcība pret kaimiņiem un atbalsts separātistiem citās valstīs, Somija ar vairākām aktivitātēm cenšas nodrošināties pret potenciāliem apdraudējumiem. Lai gan Krievija tieši netiek saukta par potenciālo iebrucēju, vairāku drošības pasākumu koncentrēšana tieši austrumu virzienā atklāj valsts vadības bažas. Arī tās pašreizējā valdība savā politiskajā programmā vairs neizslēdz iespēju vajadzības gadījumā pievienoties NATO, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Pagājušajā nedēļas nogalē Somijā stājās spēkā grozījumi drošības likumos, kas palielina drošības spēku pilnvaras gadījumā, ja valsti apdraud neidentificēti militārie grupējumi, kuri šķērso robežu un sāk aktivitātes Somijā, vēsta Somijas sabiedriskā raidorganizācija Yle.

Somijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka grozījumu mērķis ir novērst Somijas iekšējās drošības apdraudējumus, aizsargāt tās teritoriālo integritāti un suverenitāti atbilstoši jaunajiem apdraudējumiem un izmaiņām valsts drošības situācijā.

Grozījumi definē neidentificētu grupējumu kā organizētu militāro vienību, ko komplektējusi, apbruņojusi, atbalstījusi vai iedvesmojusi ārvalsts vai kuras izcelsmes valsti nevar noskaidrot. Šāda grupējuma ierašanās vai uzturēšanās Somijā ir aizliegta, un par tādas izveidi vai darbību ir paredzēts kriminālsods.

Yle vēsta, ka šiem grozījumiem jāpastiprina Somijas teritoriālā integritāte, lai novērstu tādas situācijas kā Ukrainā 2014. gadā, kad valsts teritorijā parādījās moderni bruņoti "zaļie cilvēciņi", kuri apgalvoja, ka ir vietējie, lai gan pēc tam izrādījās, ka ir Krievijas armijas karavīri vienādos militāros formastērpos bez zīmotnēm. 

Savukārt Helsinki Times vēsta, ka Somijas Iekšlietu ministrija izstrādājusi likumprojektu, kas paredz palielināt Somijas robežsardzes pilnvaras cīņā pret hibrīddraudiem gan pašai, gan sadarbībā ar citiem drošības spēkiem. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 20. jūlija, numurā!

Top komentāri

troll detected
t
Somi četras reizes sadeva pa mici komunistiem. Ta kā rustroļļus joprojām izvēlas no mazgadīgiem narkomāniem un analfabētiem, viņi šo faktu - tāpat kā daudzus citus - nezina.
LATVIJAS DP VIENĪGI GUĻ...
L
LATVIJAS DP VIENĪGI GUĻ UN KASA PAUTUS !
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
''DIENĀ'' JAU ARĪ ATĻĀVUŠIES SALAIST IEKŠĀ PĀRĀK DAUDZ LATVIAI NAIDĪGU PERSONU !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits