Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Soross: Eiropai atlikuši tikai trīs mēneši vienotās valūtas glābšanai

Investīciju miljardieris Džordžs Soross uzskata, ka Eiropas rīcībā palikuši tikai trīs mēneši, lai glābtu vienoto valūtu eiro. Ar šādu paziņojumu, kā vēsta MarketWatch, Dž. Soross nāca klajā 3. jūnijā Itālijas pilsētā Trento notikušajā Ekonomikas festivālā. „Pēc trim mēnešiem tirgiem apniks gaidīt, un tie sāks prasīt aizvien vairāk, bet varas iestādes nevarēs apmierināt tirgu pieprasījumu,” sacīja Dž. Soross.

Jūnija beigās paredzētais ES samits, pēc Dž. Sorosa domām, aprobežosies ar tikai minimālu pasākumu, kuri apmierinās visas puses, pieņemšanu. „Šie pasākumi novedīs tikai pie situācijas pagaidu uzlabošanās, saglabājot esošās negatīvās tendences,” paziņoja miljardieris.

Atbilstoši Dž. Sorosa prognozei, 17. jūnija parlamenta vēlēšanas Grieķijā aizritēs „zem baiļu tikt padzītiem no Eiropas Savienības zīmes, un uzvaru tajās, visticamāk, gūs tie politiskie spēki, kas ir gatavi izpildīt kreditoru prasības. Tomēr, atzīmēja investors, lai kāda valdība arī nenāktu pie varas Grieķijā, “tā nevarēs izpildīt šīs prasības, un rudenī mūs gaida krīzes šajā valstī kulminācija”.

Tāpat rudenī, kā uzskata Dž. Soross, atslābs arī Vācijas ekonomika, “un kanclerei Merkelei būs ļoti grūti pārliecināt vāciešus uzņemties vēl papildus eirosaistības”.

Eiro glābšanai, uzskata Dž. Soross, pirmkārt nepieciešams ieviest banku depozītu apdrošināšanu, lai apstādinātu noguldinājumu masveida aizplūšanu no bankām, kas pašlaik novērojama ES perifērijas valstīs. Bez tam, pēc miljardiera domām, Eiropas bankām nepieciešams nodrošināt tiešu piekļuvi finansējumam no Eiropas stabilitātes mehānisma ((ESM) fonda, kuram jāsāk strādāt 2012. gada vasarā. Šiem pasākumiem, uzsvēra Dž. Soross, ir jāsaskan ar viseiropas kontroles un regulēšanas instrumentu ieviešanu.

“Valstīm ar pašiem lielākajiem parādiem nepieciešams atvieglot finanšu slogu. To var panākt dažādos veidos, tomēr visos gadījumos ir nepieciešama Vācijas valdības un Bundesbankas aktīvu piedalīšanās,” sacīja Dž. Soross, uzsverot, ka “nekas nebūs iespējams bez Vācijas atbalsta”.

Vienlaikus Dž. Soross uzskata, ka Eiropas vienotajai valūtai joprojām ir nākotne. “Varbūtība, ka eiro izdzīvos, ir augsta, jo vienotas valūtas sabrukumam būs negatīvas sekas ne eirozonas perifērijas valstīm, bet arī Vācijā,” sacīja miljardieris. Tādēļ, uzskata Dž. Soross, Vācijas varas iestādes izdarīs visu nepieciešamo eiro saglabāšanai, bet neko vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits