Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ukrainas atbalstītāji spriež, kā palīdzēt karā sagrautā atjaunošanā

Turpinoties Krievijas agresijai pret Ukrainu un augot zaudējumiem, ko tās ekonomikai nodara karadarbība, Ukrainas sabiedrotie sākuši jau konkrētāk spriest, kā palīdzēt Ukrainas atjaunošanā.

Daudzi konkrēti solījumi par miljardu eiro un dolāru piešķiršanu izskanēja vakar Londonā notikušajā Ukrainas atjaunošanas konferencē, kurā, pēc britu ārlietu ministra Džeimsa Kleverlija teiktā, piedalījās vairāk nekā tūkstotis valsts un privātā sektora lēmumpieņēmēju – valdību pārstāvji no 61 valsts (to skaitā Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš), pārstāvji no 33 starptautiskajām organizācijām, vairāk nekā 400 privātuzņēmumiem un 130 pilsoniskās sabiedrības organizācijām, raksta The Guardian.

Atklājot konferenci, britu premjerministrs Riši Sunaks paziņoja, ka tās uzdevums ir "sēt sēklas Ukrainas nākotnei". Viņš teica, ka pirms kara Ukrainas ekonomika bija milzīga investīciju iespēja. Februārī uzbrukumos tika iznīcināti vairāk nekā 40% tās enerģijas ģenerēšanas jaudu. Mariupolē tika pieredzēts, ka tas, ko Krievija nevar paņemt, tiek iznīcināts. "Viņi to pašu gribēja izdarīt ar Ukrainas ekonomiku. Un problēmas mērogs ir milzīgs. Karš radīja Ukrainas iekšzemes kopprodukta samazinājumu pērn par 29%."

"Ir skaidrs, ka Krievijai ir jāsamaksā par postījumiem, ko tā nodarījusi. Tāpēc mēs ar sabiedrotajiem pētām veidus, kā likumīgā ceļā tam izmantot Krievijas īpašumus. Pirmdien mēs publicējām jaunus likumdošanas aktus, kas ļauj mums turpināt sankcijas, kamēr Krievija samaksā," teica R. Sunaks. Viņš arī pavēstīja, ka trīs gadu laikā Lielbritānija sniegs Ukrainai aizdevuma garantijas trīs miljardu ASV dolāru vērtībā. Starptautiskais Valūtas fonds Ukrainai atvēlēšot 15 miljardus dolāru nākamajos četros gados, kas ir daļa no 115 miljardiem dolāru, ko G7, partnervalstis un tādas institūcijas kā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka atvēlēs, lai atbalstītu privātā sektora vadītu izaugsmi Ukrainā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, uzrunājot konferenci attālināti, izteica cerību, ka tās rezultātā jau varēs runāt par konkrētiem projektiem Ukrainas atjaunošanai. Viņš arī piebilda, ka no Ukrainas ekonomiskās stabilitātes iegūst visa pasaule, jo vismaz 600 miljoni patērētāju pasaulē esot atkarīgi no Ukrainas lauksaimniecības produkcijas piegādēm.

Francija un Lielbritānija paziņoja arī par apdrošināšanas mehānisma, kas aptvers investīcijas Ukrainā, izveidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits