Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ukrainas labības kravu kontroli veiks Klaipēdas ostā

No trešdienas Ukrainas lauksaimniecības produkcijas eksporta kravu kontrole tiks pārcelta no Ukrainas un Polijas robežas uz Klaipēdas ostu Lietuvā, paziņoja Ukrainas Agrārās politikas ministrija.

Par to otrdien attālinātā sanāksmē vienojās Ukrainas agrārās politikas un pārtikas ministrs Mikola Soļskis, Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministrs Roberts Teluss un Lietuvas zemkopības ministrs Ķēstutis Navicks. 

Soļskis sacīja, ka Ukraina ir ierosinājusi pārcelt veterināro, sanitāro un fitosanitāro kontroli no Ukrainas un Polijas robežas uz Lietuvas ostu. Tas paātrinātu tranzītu caur Poliju.

Polijas un Lietuvas ministri paziņoja, ka to valdības atbalsta šādu kontroles mehānismu un uzskata to par konstruktīvu soli.

"Mēs esam panākuši svarīgu vienošanos. Sākot no trešdienas, Ukrainas graudu kontrole tranzītā caur Lietuvu tiks pārcelta no Ukrainas un Polijas robežas uz Lietuvu, uz Lietuvas ostu," sacīja Telus.

Lietuva iepriekš ierosināja maršrutu caur Baltijas valstīm, kas atvieglotu Ukrainas graudu transportēšanu un eksportu, jo muitas formalitātes, fitosanitārās pārbaudes un citas procedūras varētu pārcelt no Ukrainas un Polijas robežas uz Eiropas Savienības ostām, piemēram, Klaipēdas ostu.

Loģistikas eksperti lēš, ka caur Lietuvu gadā varētu pārvadāt tikai vienu miljonu tonnu Ukrainas labības, jo lielākam kravu apjomam nav gatava valsts loģistikas ķēde, galvenokārt tās dzelzceļa sistēma.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma dēļ lielā mērā ir bloķētas Ukrainas Melnās jūras ostas tās labības eksports uz citām valstīm ir veikts caur Eiropas Savienību. Tomēr vairākās valstīs vietējie zemnieki sūkstās, ka Ukrainas produkcija ir lēta un tās nonākšana vietējā tirgū samazina vietējo produktu konkurētspēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits