Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Vai Apple var maksāt vairāk nekā Polija?

„Sasniedzot tirgus vērtību 500 miljardu ASV dolāru apmērā, kompānija Apple kļuvusi dārgāka, nekā Polija,” šāds virsraksts pagājušajā nedēļā bija lasāms daudzos pasaules plašaziņas līdzekļos. Vai pastāv iespēja, ka viena atsevišķa kompānija var maksāt vairāk, nekā liela valsts? – šādu jautājumu uzdod britu raidkompānija BBC, sniedzot atbildi, ka tas nav iespējams.

Vispirms ziņa ar šādu virsrakstu izskanēja CNN, bet pēc tam arī plašsaziņas līdzekļos visā pasaulē. Šķiet neticami, bet Apple tirgus vērtība (kapitalizācija), sasniedzot 506 miljardus ASV dolāru, padara kompāniju „dārgāku” nekā Polija, kuras IKP ir 470 miljardi ASV dolāru. Ar šādu kapitalizāciju Apple var pretendēt uz pasaules 20. lielākās ekonomikas titulu, raksta BBC.

Tomēr visi šāda veida apgalvojumi ir spekulācijas, kas neatbilst īstenībai. Nav jēgas salīdzināt divus šādus lielumus, tas būtu tāpat, kā ieskaitīt vienā kategorijā ābolus un persikus, teikts BBC komentārā.

Būtiskākais ir, ka jebkuras kompānijas tirgus vērtība ir cieši saistīta ar tās gaidāmo peļņu, savukārt IKP ir valstī gada laikā saražoto preču un pakalpojumu kopējā vērtība.

Tomēr, kā izteicies profesors Pols de Grovs no Londonas ekonomikas skolas, salīdzināt kompānijas un valsts lielumu ir iespējams, taču tikai ar nosacījumu, ka tiek izmantota pareiza metodoloģija.

„Mums nepieciešama prognoze par Polijas IKP tālāko izaugsmi, tad mēs ņemam tagadējo rādītāju, kā arī ņemam vērā procentu likmi,” skaidro profesors. Es uzskatu, ka rezultātā Polijas rādītājs tiks reizināts ne mazāk kā ar pieci, un tādējādi salīdzinošā Polijas vērtība sasniegs gandrīz 2,5 triljonus ASV dolāru un šī valsts būtiski apsteigs Apple.

Pastāv vēl viens divu šādu lielumu ticams salīdzināšanas veids. Tam nepieciešams aprēķināt „Apple pievienoto vērtību” un salīdzināt ar Polijas IKP, norāda BBC.

Izdevuma Financial Times biznesa terminu vārdnīca „pievienoto vērtību” definē kā jebkā, kas ticis apstrādāts un var tikt pārdots jaunā formā, vērtības palielināšanos. Šādai salīdzināšanai ir jēga tādēļ, ka IKP faktiski mēra valsts pievienoto vērtību: tā ir visu preču un pakalpojumu vērtība mīnus viss, kas ticis importēts.

„Mēs ņemsim kompānijas Apple pārdošanu apjomus un atskaitīsim visu, kas ir iPhone, bet nav ražots pašā Apple,” skaidro profesors de Grovs. „Piemēram, kaut kādi čipi vai ekrāns, kas ražoti kaut kur Ķīnā. Un starpība tad būs tā, ko jūs varat nosaukt par Apple pievienoto vērtību. Un šo rādītāju mēs salīdzinām ar IKP, kas ir Polijas pievienotā vērtība,” turpina ekonomists.

Atbilstoši viņa novērtējumiem, izmantojot šādu metodi, Apple relatīvā vērtība samazināsies četras līdz piecas reizes, un kompānija atradīsies vairs ne 20., bet gan 56. vietā pasaules lielāko ekonomiku sarakstā. Apple atpaliks no Polijas par 36 pozīcijām, nonākot pirms Bangladešas un uzreiz aiz Vjetnamas.

Tomēr arī šajā gadījumā uzreiz redzams, ka Apple ir pasaules mēroga kompānija, un rodas jautājums – ja kompānija apjomu ziņā pārsniedz daudzas valstis, vai tas nozīmē, ka viņa ir varenāka par šīm valstīm?

Profesors de Grovs uzskata, ka šāda situācija „nav obligāta”. „Vienkārši apjoma rādītāji neuzrāda kompānijas relatīvo spēku attiecībā pret kādas valsts ekonomiku. Valstis ir suverēnas tajā ziņā, ka tās ir spējīgas uzstādīt spēles noteikumus. Tās var aplikt kompānijas ar nodokļiem, un tās to dara,” skaidro speciālists.

Ekonomists tāpat pievērš uzmanību faktam, ka kompānijas piedzīvo nesalīdzināmi vairāk kāpumu un kritumu, nekā valstis. Kompāniju tirgus kapitalizācija tiek aprēķināta, reizinot vienas akcijas tekošo vērtību ar kopīgo akciju daudzumu, un šī vērtība var strauji mainīties. „Ne tika sen kompānija Microsoft bija lielākā pasaulē, bet tagad tās nozīme ir ievērojami samazinājusies,” norada P. De Grovs, piebilstot, ka viņaprāt pēc pieciem gadiem Apple kapitalizācija var samazināties līdz 100-200 miljardiem ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits