Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vīnē mēģinās glābt kodolvienošanos

Irānas un piecu lielvaru diplomāti piektdien tiekas Vīnē, lai mēģinātu glābt 2015. gadā noslēgto kodolvienošanos. Teherāna 8. maijā paziņoja, ka tā aptur divu līgumā noteikto solījumu izpildi, un izvirzīja Eiropai, Ķīnai un Krievijai divu mēnešu ultimātu, lai tās palīdzētu Irānai apiet ASV noteiktās sankcijas un pārdot naftu, pretējā gadījumā draudot atteikties no vēl diviem apņemšanās punktiem.

Pērn ASV vienpusējā kārtā izstājās no vēsturiskās vienošanās un noteica Irānai sankcijas, savukārt Eiropas centienus palīdzēt Irānai gūt labumu no vienošanās Irānas augstais līderis ājatolla Alī Hāmeneī raksturojis kā skumju joku.

Jaunu saspīlējumu Irānas un ASV jau tā sarežģītajās attiecībās pagājušajā nedēļā izraisīja ASV bezpilota izlūklidaparāta notriekšana. Irāna apgalvo, ka tas ielidojis valsts gaisa telpā, bet ASV uzstāj, ka lidaparāts atradies virs starptautiskiem ūdeņiem. Pirmdien ASV prezidents Donalds Tramps noteica jaunas sankcijas pret Irānu.

Irānas amatpersona pirms Vīnes tikšanās atklāja, ka pirmie divi kodolvienošanās ierobežojumi, par kuru apturēšanu Teherāna paziņojusi, vēl nav pārkāpti. Šie ierobežojumi attiecas uz bagātinātā urāna krājumiem. Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, sacīja ka diplomātijai vienmēr ir iespēja mainīt visu pēdējā mirklī.

Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Aragči ceturtdien sacīja irāņu žurnālistiem Vīnē, ka Lielbritānijai, Vācijai un Francijai vajadzētu nākt klajā ar konkrētiem plāniem, kā mīkstināt sankcijas, ko Irānai piemērojušas Savienotās Valstis.

"Pretējā gadījumā mēs noteikti atkāpsimies no saviem kodolvienošanās solījumiem," paziņoja Aragči.

Eiropas lielvaras sarunās Vīnē, domājams, atbalstīs savu sistēmu INSTEX, kura tika izveidota gada sākumā, lai veicinātu tirdzniecību ar Irānu un apietu ASV noteiktās sankcijas. Tomēr mazticams, ka INSTEX spēs atdzīvināt Irānas naftas eksportu, jo uzņēmumi, kuriem ir darījumi ASV, baidās sadarboties ar Irānu, jo tādejādi riskē paši tik pakļauti ASV sankcijām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits