Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Apinis: Krievijas rublis zem naftas preses

Kāda visai prominenta Latvijas ekonomista salīdzinājums, ka naftas cena un Krievijas rubļa kurss ir vienas monētas divas puses, ne vien turpina saglabāt savu nozīmi, bet ir ļoti ticams, ka jau visai drīz šīs savstarpējās saiknes aktualitāte pieaugs vēl vairāk. Jau šīs nedēļas beigās ir paredzēta daudziem tik nozīmīgā naftas eksportētāju valstu pārstāvju tikšanās, lai apspriestu iespējas varbūtējam melnā zelta ieguves samazinājumam, kas veicinātu iespējami augstāku šī stratēģiski svarīgā resursa cenu pasaules tirgū.

Pēdējo apmēram divu mēnešu laikā naftas cena piedzīvojusi visai solīdu – aptuveni trešdaļas vērtu – kāpumu, kas galvenokārt noticis saistībā ar 17. aprīlī gaidāmo apspriedi, jo par cenas pieaugumu veicinošiem globālās tautsaimniecības uzlabojumiem diezin vai šobrīd ir iespējams runāt. Drīzāk gan pretēji – gaidāmā naftinieku tikšanās var izvērsties arī par tādu, kurā apspriest jautājumu, kā apturēt jaunu varbūtējo cenas lejupslīdi potenciālas ekonomiskās situācijas pasliktināšanās gadījumā.  

Tomēr neatkarīgi no prognozēm par pasaules tautsaimniecības attīstību svētdien paredzētās sarunas nesolās būt vieglas, lai arī daļa no potenciālajiem sanāksmes dalībniekiem, piemēram, Kuveita, ir atzinīgi izteikušies par iespēju iesaldēt naftas ieguves apjomu, lai mazinātu disbalansu starp pieprasījuma un piedāvājuma maiņām. Tomēr vienlaikus netrūkst valstu, kurām šāds eksperiments ar mērķi nodrošināt cenas kāpumu nav pa kabatai. Proti, pašreizējā pasaules ekonomiskajā situācijā nav pilnīgi nekādu garantiju, ka samazināts piedāvājums varēs veicināt noturīgu naftas cenu izaugsmi, taču ekonomiskās un sociālās problēmas Krievijā un Latīņamerikā  turpina padziļināties. Jāpiebilst, ka, uzlabojoties tirgus konjunktūrai, atkal varētu palielināties ASV slānekļa naftas piegādes apjomi, kas atkārtoti radītu lejupvērstu cenas spiedienu. Tāpēc, ņemot vērā apstākļus, diezin vai gaidāmā sanāksme radīs kādus ilgstoši taustāmus rezultātus, jo pat tad, ja kaut kāda vienošanās tiks panākta, tirgus, iespējams, būs savu reakciju paudis jau līdzšinējā cenas kāpumā no 30 līdz 40 dolāriem par barelu. 

Kataras galvaspilsētā Dohā paredzētā tikšanās ir svarīga arī Latvijai. Mūsu valsts farmācijas un veļas ražošanas nozarei pēdējos pāris mēnešos uz naftas cenas maiņu fona notikusī rubļa kursa stabilizēšanās neapšaubāmi bijis pozitīvs faktors. Taču pēdējās nedēļās jaunas naftas cenu virsotnes tirgum nav izdevies sasniegt, un tas likumsakarīgi apstādinājis arī Krievijas rubļa kursa pieaugumu pret citām valūtām. Ja raugās no šāda skatpunkta, potenciālais attīstības scenārijs šobrīd šķiet vairāk negatīvs nekā pozitīvs. Gadījumā, ja naftas eksportētājiem izdosies panākt kādu vienošanos par ieguves apjomiem, tirgus izaugsmei ir ne mazums ekonomisku sarežģījumu, savukārt, ja vienošanās izpaliks, preču biržām tik dots nepārprotams mājiens par nespēju panākt vienotu stratēģiju, kam, iespējams, sekos ilgstoša izpārdošana un cenas kritums. Tiesa, Latvijai tas aizvien sola zināmus ieguvumus, ļaujot turpināt baudīt pēdējā laikā kritušās degvielas un siltumenerģijas cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netanjahu ir apņēmības pilns veikt operāciju Rafahā

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņojis, ka plānotā ofensīva Rafahā, Gazas joslas dienvidos, notiks neatkarīgi no tā, vai tiks noslēgta vienošanās ar palestīniešu grupējumu Ham...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits