Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

BMX vēsture. Ģimenes sporta veida triumfs

BMX 20.jubilejā labāko dāvanu — olimpisko zeltu — sarūpē Māris Štrombergs. Riteņbraukšanas treneris Jānis Siliņš 1987.gadā bija aizbraucis uz kvalifikācijas celšanas kursiem Maskavā. Meklējot mācībām nepieciešamo informāciju, Fizkultūras institūta bibliotēkā viņš uzdūries BMX Eiropas asociācijas prezidenta Herita Dūsa adresei. Intereses mudināts, aizrakstījis un pašam par pārsteigumu saņēmis arī atbildi. Tāda ir visvairāk minētā versija, kā Latvijā ienācis jaunais riteņbraukšanas paveids BMX.

Anglijā noskatīts

Pikants stāsts ir par to, kā Valmierā, no kuras nāk piektdien Pekinā olimpisko zelta medaļu izcīnījušais Māris Štrombergs, tapa pirmā BMX trase. Vēl pirms Siliņa bibliotēkas apmeklējuma 1986.gada Ziemassvētkos kalnu slēpošanas trases bāzes Baiļi direktors Valdis Vanags ciemojies pie radiem Anglijā. Televīzijā noskatījies BMX sacensības un mājup atgriezies ar pārliecību, ka riteņbraukšanu pa "pampakiem" vajag sarīkot arī Valmierā. Sagadījies, ka ap to laiku notikusi Valmieras teātra rekonstrukcija un būvniekiem nav bijis kur izbērt būvgružus. "Brauciet pie manis," piedāvājis Valdis. Tā uz veciem kauliem un nonēsātām parūkām uzbūvēta pirmā BMX trase Latvijā! Pirmās oficiālās sacensības Valmierā notikušas 1988.gada 4.septembrī.

Ja pagriež vēstures ratu tālākā pagātnē, Štromberga sapnis par zeltu Pekinā varbūt nebūtu īstenojies, ja septiņdesmito gadu sākumā Amerikas pilsētas Denveras pusaudži ar velosipēdiem nesāktu atdarināt savus motokrosa elkus. Pilsētā viņiem ārdīšanās aizliegta, tāpēc jaunieši pārcēlušies uz piepilsētas izgāztuvēm… 1973.gadu uzskata par BMX pirmssākumu pasaulē.

Modes noteicēji

Valmierā BMX stūrakmeņi ir iemūrēti tik stabili, ka divdesmit gadu garumā šīs Vidzemes pilsētas braucēji ir modes noteicēji Latvijā, un ne tikai. "Mēs darām daudz, lai konkurenti baidītos. Psiholoģiskajam iespaidam BMX ir liela nozīme. Mums ir mehāniķis, vienādi formas tērpi, un mēs vienotā komandā gatavojamies startiem. Citi, to redzot, pie sevis nodomā: oho! Tiem jau ir tāda līmeņa komanda!" reiz intervijā Dienai "spēlējošais treneris" Ivo Lakučs, kurš pats startēja Pekinā un sagatavoja Māri Štrombergu, uzsvēra profesionālo pieeju Valmieras klubā no A līdz Z.

Pēdējos gados Latvijas BMX braucējiem jau ir vismodernākais aprīkojums, bet pirmssākumos iztikuši ar pašu rocību. "Pirmajās sacensībās piedalījās riteņbraucēji ar pielāgotiem, paštaisītiem velosipēdiem un aizsargiem. Tā bija neaizmirstama vienotība, ģimeniskums, cīņas spars un mīlestība pret sportu, kas joprojām nav zudusi. BMX nav jauniešu, bet gan ģimeņu sporta veids," uzsver J.Siliņš.

Dārgs prieks

BMX ir dārgs. Kvalitatīvs ritenis, ar kuru var startēt Eiropas mačos, maksā ap 700 latu. Iesācēja līmenim lietots braucamais maksā no 150 līdz 200 latiem. Krasi sadārdzinājusies braukšana uz mačiem. Valmierieša Ilgvara Ābola dēls Aleksis startē astoņgadīgo grupā. "Agrāk dzīvojām teltīs, bet nu jau esam pārcēlušies uz viesnīcām. Agrāk degviela maksāja 35 santīmus litrā, pašlaik — virs 70 santīmiem. Nedēļas nogales izbraucienam uz sacensībām Valmierā vai Saldū ģimenei jārēķinās aptuveni ar 100 latiem." Dārdzības dēļ braucēju skaits Latvijā sācis sarukt. Jauniešu klasēs esot ap desmit braucēju, dažās — no 15 līdz 17. Kopumā Latvijā aktīvi startē ap 150 BMX braucēju. Trases uzbūvētas Valmierā, Cēsīs, Ventspilī, Saldū, Jelgavā, Smiltenē un Valkā. Klubs izveidots Rīgā, bet trases nav. "Rīdziniekiem tomēr ir visvairāk naudas. Ja uz pacēluma viļņa Rīgā uzbūvētu trasi, tas būtu plats solis uz priekšu," uzskata I.Ābols.

Starptautiska trase

Valmiera jaunā kvalitātē pacēlās pirms astoņiem gadiem, kad Pekinā startējošā olimpieša Artūra Matisona tēvs Jānis Matisons kā a/s SCO Centrs valdes priekšsēdētājs kopīgi ar akcionāriem atbalstīja BMX kluba Tālava vecāku ierosinājumu būvēt jaunu starptautiskajiem standartiem atbilstošu trasi. Iniciators bijis BMX fanātiķis Jānis Zvejnieks. 2007.gada jūnijā šajā trasē jau notika Eiropas čempionāta divu posmu sacensības. Modernā trase palīdzējusi sagatavoties augstākā līmeņa sacensībām visa vecuma sportistiem, arī Štrombergam. Pirms olimpiskā zelta Štrombergs izcīnīja pasaules čempiona titulu, Ivo Lakučam ir pasaules čempionāta sudraba medaļa, Artūram Matisonam — pasaules junioru čempiona tituls. 2006.gada Eiropas čempionāta kopvērtējumā viss goda pjedestāls bija sarkanbalti sarkans — 1.Matisons, 2.Lakučs, 3.Artis Žentiņš.

Štromberga uzvara Pekinā ir labākais veltījums 20 gadu jubilejā. Jau agrāk bija izplānots, ka 6. un 7.septembrī Valmierā par godu jubilejai notiks vērienīgi pasākumi, arī četras starptautiskas sacensības. Tomēr neko labāku kā olimpisko čempionu jubilejas gadā BMX saime nevarēja vēlēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits