Laika ziņas
Šodien
Migla

Kremlis ieguldījis simtiem miljonu Facebook un Twitter

Krievijas valdība, izmantojot ASV prezidenta Donalda Trampa znota biznesa partneri Juriju Milneru, ieguldījusi "simtiem miljonu" sociālo mediju platformās Facebook un Twitter, atsaucoties uz nule publicētajiem Paradīzes dokumentiem, ziņo portāls Business Insider.

Svētdien Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs (ICIJ) publicēja pētījumu un 13 miljonus nopludinātu dokumentu, kas vēstīja par nodokļu nomaksas apiešanas shēmām, kurās iesaistīti gan politiķi, gan dažādas starptautiski pazīstamas personas. 

Paradīzes dokumentos laikā, kad ASV notiek izmeklēšana par Krievijas iejaukšanos 2016. gada vēlēšanu kampaņā, atrasta saikne starp Trampa vecāko padomnieku, znotu Džerardu Kušneru un ar Krievijas valdību saistītu investoru Juriju Milneru. Kušneram un Milneram ir kopīgas investīcijas nekustamā īpašuma projektā, kuru Kušners, stājoties amatā Baltajā namā, nebija oficiāli norādījis.

Krievijas valstij piederošā VTB Banka piešķīrusi Milneram 191 miljonu ASV dolāru, ko investēt mikroblogošanas vietnē Twitter. Kā raksta The New York Times, Krievijas banka regulāri iesaistās valsts valdībai politiski svarīgos stratēģiskos investīciju projektos.  

Tāpat pētījums arī norāda, ka Krievijas enerģētikas uzņēmums Gazprom, atbalstot ar Milneru saistītu kompāniju, investējis apmēram miljardu ASV dolāru Facebook

Kopumā secināts, ka Milneram līdz pat pagājušajam gadam, kad viņš pārdeva savas daļas sociālajos medijos, piederēja 8% Facebook un 5% Twitter.

Tomēr jānorāda, ka nav publicēti nekādi pierādījumi, kas liecinātu, ka Kremļa atbalstītās investīcijas jebkādā veidā būtu saistītas ar propagandas kampaņu, kas, kā liecina atklājumi, Facebook vien sasniegusi 120 miljonus ASV iedzīvotāju.

Portāls Diena.lv jau vēstīja - ASV senāta izmeklēšanas laikā izgaismojies, ka apmēram 29 miljoni amerikāņu 2016.gadā sociālajos tīklos saņēma Krievijas "troļļu fabrikā" sagatavotās ziņas "pa tiešo", bet, pateicoties dalīšanās funkcijai, tās sasniedza vismaz 126 miljonus. Tiesa gan, nedz Facebook, nedz ASV Senāts nevar apliecināt, cik daudzi no 126 miljoniem tiešām pievērsa uzmanību un izlasīja troļļu gatavotās ziņas, bet cik daudzi, pārlūkojot savu Facebook jaunumu sarakstu, vienkārši "parullēja" tām garām. 

Jau vēstīts, ka Paradīzes dokumenti, izgaismojuši, ka četrkārtējais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempions Lūiss Hamiltons, izmantojot īpaši komplicētas shēmas, izvairījies no nodokļu maksāšanas par savu privāto lidmašīnu.

Tāpat nodokļu shēmas iesaistīts arī U-2 solists Bono, kurš, kā izrādās, jau vairāk nekā desmit gadus ir viens no lielākajiem Lietuvas Utenas pilsētas investoriem - tur viņam kopā ar partneriem daļēji pieder lielveikals Aušra. Tāpat dokumentos atrastas saites uz britu karaļnamu, Lietuvas parlamenta deputātu un daudziem citiem politiķiem un slavenībām. 

Top komentāri

Saule
S
Raksta man patik nelielie iestarpinajumi-" Tomer janorada ka nav publiceti nekadi pieradijumi.....","Tiesa gan nedz Facebook nedz ASV senats nevar apliecinat....".
Ezis
E
ASV jānovērš sabiedrības uzmanība no iekšējām problēmām. Tāpēc šis cirks ir vajadzīgs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits