Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Krievijā notiek Valsts domes vēlēšanas

Sestdien pulksten 22:00 pēc Latvijas laika (8:00 pēc vietējā laika) Kamčatkas pussalā Krievijas Tālajos Austrumos sākās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanas, kuras noslēgsies svētdien 19:00 (20:00 pēc vietējā laika) Kaļiņingradas apgabalā. (Par pilnībā noslēgušos balsošana tiks uzskatīta pēc 5. decembra pulksten 6:00 pēc Latvijas laika, kad tiks slēgti vēlēšanu iecirkņi Sanfrancisko ASV.)

Krievijas Valsts domes 450 deputāti tiek ievēlēt uz četriem gadiem pēc partiju sarakstiem. Vēlēšanās kandidē septiņi saraksti, un, kā liecina socioloģiskās aptaujas, to uzvarētāja būs varas partija Vienotā Krievija, kuras sarakstā ar pirmo numuru kandidē Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, tomēr tā zaudēs konstitucionālo divu trešdaļu vairākumu Valsts domē.

Atbilstoši Levadas centra novembra beigās veiktai socioloģiskai aptaujai, Vienotā Krievija iegūs 253 deputātu mandātus (53% vēlētāju balsu). Levadas centrs arī paredz, ka Valsts domē tāpat iekļūs Krievijas Komunistiskā partija – 94 vietas (20%), Krievijas Liberāldemokrātiskā partija – 59 vietas (12%) un Taisnīgā Krievija, kura saņems 44 vietas (9%).

Pārējie trīs saraksti – Taisnīgā lieta, Krievijas patrioti un Jabloko – nepārvarēs iekļūšanai Valsts domē noteikto 7% barjeru. Kā liecina aptauja, vēlēt gatavojas doties 61% no 109 miljoniem balstiesīgo Krievijas pilsoņu.

Līdzīgus rezultātus paredz arī Viskrievijas sabiedriskas domas izpētes centra (VSDIC) aptauja. VSDIC paredz, ka Vienotā Krievija saņems 53,7 procentu balsu un 262 mandātus, Komunistiskā partija –16,7 procentus balsu un 82 mandātus, liberāldemokrātiem tiks 57 deputātu krēsli (11,6 procenti balsu), bet Taisnīgā Krievija ar desmit procentiem balsu saņems 49 vietas. Vēlētāju dalība vēlēšanās, kā uzskata VSDIC, būs 58 procenti.

Jāpiebilst, ka vēlēšanas pavada dažādi skandāli saistībā ar nelikumīgu aģitāciju un administratīvo resursu izmantošanu, kamdēļ tām piesaistīts liels skaits novērotāju gan no varas partijas, gan opozīcijas un starptautisko organizāciju puses.

Tāpat opozīcijas pārstāvji (kā komunisti, tā liberāļi) brīdinājuši, ka pēc vēlēšanām Krievijā iespējami masu protesti un sociālie nemieri. Piemēram, Krievijas komunistu līderis Genādijs Zjuganovs paziņoja, ka „Vienotās Krievijas uzvara vēlēšanās varētu tikt uztverta kā safabricēta un vēlētāju neapmierinātība varētu izvērsties atklātos protestos”.

Jāpiebilst, ka Krievijas vēlēšanu novērošanā piedalīsies Saeimas deputāti Vineta Poriņa no Nacionālās apvienības (NA) un Zatlera Reformu partijas pārstāvis Valdis Liepiņš, kuru novēros vēlēšanas netālu no Maskavas esošajā Kolomnā, vēsta Saeimas Preses dienests.

Latvijas parlamentārieši vēlēšanu novērošanā piedalīsies kā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu Asamblejas (EDSO PA) pārstāvji. Poriņa ir EDSO PA Latvijas delegācijas vadītāja, bet Liepiņš – Latvijas delegācijas loceklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits