Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievijas tiesa liedz piekļuvi Vallenberga lietas materiāliem

Krievijas tiesa pirmdien noraidīja zviedru diplomāta Raula Vallenberga pēcnācēju prasību Federālajam drošības dienestam (FDD) sniegt informāciju par viņa nāves apstākļiem, atrodoties toreizējās PSRS cietumā.

Strādājot par diplomātu Budapeštā, Otrā pasaules kara gados Vallenbergs no nosūtīšanas uz nacistu koncentrācijas nometnēm izglāba vairākus desmitus tūkstošus ebreju. Kad Ungāriju ieņēma padomju karaspēks, Vallenbergu 1945.gada 17.janvārī arestēja, un par viņa turpmāko likteni drošu ziņu nav. Vallenbergs esot miris cietumā 1947.gadā, paskaidroja padomju puse, tomēr neatklājot, kur atrodas viņa mirstīgās atliekas.

Diplomāta ģimene, kā arī eksperti gadu desmitiem ilgi noraidīja padomju versiju par Vallenberga nāves apstākļiem. Ik pa laikam parādījās liecības, ka diplomāts redzēts dzīvs kādā padomju cietumā.

2000.gadā Krievijas Izmeklēšanas komisijas vadītājs paziņoja, ka padomju drošības dienests esot Vallenbergu nošāvis, taču sīkākus paskaidrojumus nesniedza.

Vallenberga brāļameita Marī Dipuī jūlijā iesniedza prasību pret FDD, PSRS Valts drošības komitejas (VDK) tiesību pārmantotāju, apstrīdot FDD atteikumu dot piekļuvi visiem Vallenberga lietas dokumentiem.

Tas bija kārtējais pagrieziens Vallenberga ģimenes desmitgadēm ilgajā cīņā ar Maskavu, lai uzzinātu patiesību par diplomāta likteni.

Taču pēc dienu ilgās prāvas Maskavas Meščanskas rajona tiesa lēma par labu FDD un noraidīja prasību par piekļuvi arhīva materiāliem.

Viens no FDD pārstāvja argumentiem tiesā bija apgalvojums, ka Vallenberga lietu nedrīkst nodot atklātībai, jo tā saturot ziņas arī par citu ieslodzīto "personīgo dzīvi".

Dokumentus par 1947.gadu varēs publiskot tikai 2022.gadā, kad būs pagājuši 75 gadi kopš to noslepenošanas, apgalvoja FDD pārstāvis, iesakot ģimenei pagaidīt līdz šim termiņam.

Top komentāri

fuck Putin
f
Noziedzīgais Putina režīms ir uzticīgs Staļina ideāliem. Ebreju glābēja noslepkavošana čekistam ir tikai pašsaprotama, tomēr neērta attiecībā pret Rietumiem.
Nav jāgaida 2022. gads
N
lai saprastu, ka tā lieta nav tīra.
tak
t
tak krieva slepkavnieku valsts , ja vispār var saukt par valsti .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits