Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Laikrakstus aptaujātie atzīst par otru uzticamāko ziņu avotu uzreiz aiz radio

Pētījums: Puse Krievijas iedzīvotāju neatšķir viltus ziņas no patiesām

Apmēram puse Krievijas iedzīvotāju nespēj atšķirt pārbaudītas, faktos balstītas ziņas no viltus ziņām, secināts valsts paspārnē esošā sabiedriskās domas izpētes centra VCIOM veiktā aptaujā.

Viskrievijas sabiedriskās domas izpētes centrs (Всероссийский центр изучения общественного мнения - VCIOM), kuru finansē valsts un kurš ir Darba un sociālo lietu ministrijas paspārnē, secinājis - viltus ziņas tīmeklī izplatās caurmērā sešas reizes straujāk nekā faktoloģiski korektas publikācijas.

Aptuveni trešdaļa aptaujāto atzina, ka tīmeklī ir saskārušies ar viltus ziņām, bet katrs piektais viltus ziņas pamanījis televīzijā, taču visbūtiskākais atklājums -

katrs otrais cilvēks atzina, ka patiesībā nemaz nespēj atšķirt, kuras ziņas ir patiesas, bet kuras - tā dēvētās viltus ziņas.

Cilvēki ar augstāko izglītību biežāk atpazīst viltus ziņas tīmeklī (38% attiecībā pret 31%, kuriem ir zemāka izglītība) un televīzijā (26% attiecībā pret 20%). Par visuzticamākajiem medijiem iedzīvotāji atzinuši drukātos izdevumus un radio - patērētāju ieskatā tur viltus ziņas sastāda tikai 7% un 5% no kopējā ziņu apjoma.



​Lielākā daļa (62%) cilvēku atzinuši, ka ziņa kā nepatiesa sevi "izgaismo" jau pašā sākumā, bet aptuveni trešdaļa (31%) atzīst, ka sākotnēji uzķērušies un noturējuši publikācijā vai sižetā pausto par patiesu, bet vien vēlāk uzzinājuši, ka informācija bijusi nepatiesa vai sagrozīta. Biežāk uz viltus ziņām "uzķeras" lauku reģionu iedzīvotāji.

Lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju arī uzskata, ka viltus ziņas tiek ražotas un publicētas apzināti un mērķtiecīgi, bet 17% - ka visbiežāk viltus ziņu publikācijas ir vienkārši žurnālistu kļūdas rezultāts, nevis ļaunprātība.

Aptaujas ietvaros noskaidrots 1600 Krievijas pilngadīgo iedzīvotāju viedoklis. Jāatgādina, ka Krievija pati regulāri tiek apsūdzēta viltus ziņu masveida ražošanā un izplatīšanā, kā arī sabiedriskās domas ietekmēšanā ar tā dēvēto "troļļu fermu" starpniecību, kur apmaksāti darbinieki pie Kremlim interesējoša satura ziņu portālos, tostarp ārvalstu portālos, komentāru sadaļās vai sociālajos tīklos pauž koordinētu un masveidīgu viedokli, radot iespaidu, ka liela daļa sabiedrības ieņem Kremlim tīkamu nostāju.

Top komentāri

oskars
o
Latvija , sis procents ir apmeram tads pats...
Irlielāmērāticams
I
ka šāda aptauja visās valstīs rādītu līdzīgus rezultātus. Bet mums jau interesē Krievija... . PS. Un sakiet lūdzu, kā es varu būt drošs, ka pats šis teksts nav viltus ziņa???
Neslāvs
N
99% latvijecu(latvaņu) neatšķir Latviju no krievijas ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits