Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ukrainas pieredze rada bažas par Maskavas plāniem Moldovā

Bažas par Krievijas neprognozējamo rīcību pēc Krimas aneksijas un nerimstošā militāri politiskā atbalsta separātistiem Austrumukrainā likušas medijiem un analītiķiem sacensties Krievijas potenciālo nākotnes mērķu meklēšanā bijušās PSRS impērijas areālā. Līdz šim aktīvi runāts par iespējamiem draudiem NATO un Eiropas Savienībā esošajām Baltijas valstīm un mazliet ēnā palikusi Moldova, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Tiesa, pagājušajā nedēļā Moldovai uzmanību pievērsa arī Rietumos. Moldovas jaunās valdības vadītājs Kirils Gaburičs, kurš pats ir visai prorietumnieciski noskaņots uzņēmējs, pirmajā oficiālajā ārzemju vizītē devās tieši uz Briseli, lai tiktos ar ES Padomes prezidentu Donaldu Tusku.

Bažas par Krievijas mēģinājumiem destabilizēt situāciju Moldovā izteica NATO spēku komandieris Eiropā ASV ģenerālis Filips Brīdlovs. Uzrunājot ASV likumdevējus Kapitolijā, viņš teica: "Mēs redzam, ka spēcīga informatīvā kampaņa pieņemas spēkā Moldovā un citur. Krievijas bruņotie spēki atrodas Piedņestrā, lai atturētu Moldovu no piesliešanās Rietumiem. Neviens no mums nevar būt pārliecināts, ka Putins ir sasniedzis savus mērķus ar Ukrainā panākto." Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele sarunā ar Rumānijas prezidentu Klausu Johanisu vienojās cerībā, ka Krievija nemēģinās Moldovā atkārtot kaut ko līdzīgu Ukrainas scenārijam.

Moldova ir viena no nabadzīgākajām Eiropas valstīm, kuras daļā Krievijas atbalstītie separātisti izveidojuši starptautiski neatzīto Piedņestras republiku. Iekšpolitisko ķīviņu un korupcijas plosīta, Moldova spējusi saglabāt vismaz vārdos paustu virzību uz tuvināšanos ar ES, lai gan pirms katrām vēlēšanām atsevišķi politiskie spēki izspēlē kārti par izdevību noslēgt savienību ar Krieviju. Wall Street Journal atgādina, ka novembrī parlamenta vēlēšanās trīs prorietumnieciskās partijas kopā ieguva 45% balsu, no partijām visvairāk balsu - 20,5% - ieguva prokremliskā sociālistu partija. Vairāk nekā divi mēneši bija nepieciešami jauna premjerministra izvēlei, un tas izrādījās K. Gaburičs, kurš solīja spert soļus, lai Moldova dziļāk integrētos ES jau tuvākajos gados. (Moldova parakstīja asociācijas līgumu ar ES 2014. gadā.) Jau gadu pirms tam Krievija izdarīja spiedienu uz Moldovu, aizliedzot tās vīnu, augļu un dārzeņu importu, kā arī draudot bloķēt tai energonesēju piegādes.

Savukārt Piedņestrā joprojām atrodas ap tūkstoš Krievijas karavīru, ko pati Krievija dēvē par miera uzturētājiem. Piedņestras valdība ir finansiāli atkarīga no Maskavas. Gandrīz pusei no aptuveni 500 tūkstošiem Piedņestras iedzīvotāju ir Krievijas pilsonība. 2006. gadā starptautiski neatzītajā teritorijā tika sarīkots referendums, kurā pievienošanos Krievijai atbalstīja 97,2% balsojušo.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 2.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits