Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Asads: Uzvara Idlibā ir Sīrijas kara beigu atslēga

Džihādistu sakaušana Idlibas provincē ir astoņu gadus ilgstošā Sīrijas pilsoņkara izbeigšanas atslēga, otrdien paziņojis prezidents Bašārs el Asads, pirmo reizi kopš 2011.gada apmeklējot valsts ziemeļrietumu reģionu.

"Idlibas kauja ir pamats haosa un terorisma izbeigšanai visos citos Sīrijas reģionos," apmeklējot piefrontes pilsētu Al Hbeitu, karavīriem sacīja Asads.

Vienlaikus notiek Sīrijas karaspēka izvietošana atsevišķos valsts ziemeļdaļas apgabalos, kur tie atbalsta kurdu spēkus pret reģionā iebrukušo Turcijas armiju, vēsta oficiālā ziņu aģentūra SANA.

Sīrijas valdības kontrolē atrodas 60% valsts teritorijas, un Asads vairākkārt solījis, ka panāks visas teritorijas atgūšanu, arī nemiernieku kontrolētās Idlibas daļas.

Idlibas reģions ar trim miljoniem iedzīvotāju, no kuriem puse ir bēgļi no citām valsts daļām, ir pēdējais lielais nemiernieku bastions.

Starptautiskās teroristu organizācijas Al Qaeda bijušā Sīrijas atzara vadītā džihādistu alianse Hayat Tahrir al-Sham janvārī nodibināja administratīvo kontroli pār visu Idlibas reģionu. Tiesa gan, apvidū ir arī citi nemiernieku grupējumi.

Aprīlī Sīrijas armija un tās Krievijas sabiedrotie sāka intensīvu reģiona bombardēšanu, bet augustā izvērsa sauszemes operāciju, atgūstot provinces dienvidu apvidus, arī Al Hbeitu, kas krita viena no pirmajām.

31.augustā ar Krievijas palīdzību tika panākts pamiers, tomēr ik pa laikam izraisās sadursmes.

Kaut arī situācija Idlibā pamatā saglabājusies mierīga, Sīrijas karavīri šomēnes izvietoti ziemeļaustrumos ar kurdiem panāktās vienošanās ietvaros, lai aizsargātu kurdus pret Turcijas iebrukumu.

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Līdz ar ASV karaspēka atvilkšanu Sīrijā nostiprinās prezidenta Asada, kā arī Krievijas un Irānas pozīcijas, norāda eksperti.

Sīrijas kurdiem bija izšķiroša loma ASV vadītajā militārajā operācijā Sīrijā, kuras rezultātā tika sakauts Islāma valsts kalifāts.

 

Top komentāri

interesanti
i
Aleluja: D Sīrijas vairs nav. Sīrija sadalīta starp asadu, putinu, erdoganu un irānu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits