Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ES piemēro Irānai sankcijas par plānotiem uzbrukumiem Dānijā un Francijā

Eiropas Savienība (ES) otrdien noteikusi sankcijas Irānas Izlūkošanas un drošības ministrijai un diviem Irānas pilsoņiem par saistību ar plānotajiem, bet izjauktajiem uzbrukumiem Dānijā un Francijā.

"ES tikko piekritusi piemērot sankcijas Irānas izlūkdienestam par slepkavības plāniem Eiropā. Tas ir spēcīgs signāls no ES, ka mēs neakceptēsim šādu uzvedību Eiropā," tviterī paziņoja Dānijas ārlietu ministrs Anderss Samuelsens.

Šis lēmums ir pierādījums ES apņēmībai nepieļaut, ka "naidīga un nepieņemama rīcība", kas tiek pastrādāta Eiropā, paliek bez atbildes, norādīja Francijas Ārlietu ministrija.

Lēmums pieņemts, pārskatot ES sarakstus ar personām, organizācijām un institūcijām, kas atzītas par teroristiem.

To personu vārdi, kam piemērotas sankcijas, proti, iesaldēti līdzekļi un aizliegts iebraukt ES, tiks publiskoti trešdien.

Oktobrī Dānijas policija apsūdzēja Teherānu par uzbrukumu plānošanu Dānijā mītošajiem irāņu disidentiem.

Pagājušajā gadā varasiestādes Eiropā arī novērsa spridzināšanu trimdas Irānas opozīcijas kustības sanāksmē netālu no Parīzes.

Nīderlandes valdība šodien paziņoja, ka tur aizdomās Irānu par saistību ar divu Nīderlandes pilsoņu nogalināšanu 2015.gadā un 2017.gadā. Abi upuri, kuru saknes meklējamas Irānā, bija Irānas režīma oponenti.

Hāga jūnijā izraidīja divus Irānas diplomātus, iemeslus nepaskaidrojot.

"Nīderlande uzskata par iespējamu, ka Irāna pielikusi savu roku slepkavību un uzbrukumu sagatavošanā (..) ES teritorijā," norādīja Nīderlandes ārlietu ministrs un iekšlietu ministre.

Plānotie uzbrukumi, kuros Eiropas varasiestādes tur aizdomās Irānu, ir saspīlējuši Teherānas attiecības ar ES, kas smagi strādājusi, lai saglabātu Irānas kodolvienošanos pēc ASV izstāšanās.

ES izdevies nošķirt šos jautājumus, norādīja Samuelsens pirms ES dalībvalstu Eiropas lietu ministru tikšanās Briselē.

"Mēs iestājamies par kodolvienošanos, bet no otras puses mums nepieciešama spēcīga ārpolitika, kurā mēs sūtām skaidrus signālus, ka nepieņemsim šādu iejaukšanos Eiropas teritorijā," sacīja Samuelsens.

Nīderlandes, Lielbritānijas, Francijas, Dānijas un Beļģijas pārstāvji otrdien tikās ar Irānas amatpersonām, lai paustu savas bažas par Irānas naidīgajām darbībām ES, informēja Nīderlandes ārlietu ministrs un iekšlietu ministre. Viņi uzsvēra, ka ES vēlas saglabāt kodolvienošanos, bet brīdināja, ka Teherāna tiks saukta pie atbildības par darbībām, kas skar ES un starptautisko drošību.

Ministri arī draudēja paplašināt sankcijas, ja Teherāna pilnībā nesadarbosies un nepalīdzēs izmeklēšanās par minētajiem uzbrukumu plāniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits