Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

OPCW eksperti beidzot ielaisti Dūmā

Divas nedēļas pēc tam, kad 7. aprīlī Dūmā, Damaskas pievārtē, noticis uzbrukums, kurā pēc Rietumvalstu teiktā izmantoti ķīmiskie ieroči, pilsētā ielaisti Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) eksperti. Par to vispirms paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrija, bet vēlāk apstiprināja arī OPCW. Jāatgādina, ka Krievija jau šīs nedēļas sākumā solīja, ka OPCW komanda Dūmā varēšot ierasties un pierādījumus sākt ievākt trešdien, tomēr šajā dienā ANO spēki, kas devās izlūkot teritoriju pirms ķīmisko ieroču inspektoru ierašanās, tikuši apšaudīti, tāpēc todien OPCW ekspertiem piekļuve notikuma vietai netika atļauta, ziņoja Reuters.

Trešdien vienā no divām vietām, uz kuru devās ANO spēki, lai novērtētu drošības situāciju, tika atklāta uguns no vieglajiem strēlnieku ieročiem, tāpēc paziņots, ka OPCW speciālistiem nav droši doties un pildīt savus uzdevumus.

Sestdien BBC, atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministrijas informāciju, ziņo, ka inspektoriem beidzot ļauts no Damaskas doties uz Dūmu. Par to paziņojumā medijiem un ierakstā vietnē Twitter nedaudz vēlāk informēja arī OPCW. 

"Faktu meklēšanas misijas komanda sesdien apmeklēja vienu no uzbrukuma vietām DŪmā, lai ievāktu paraugus analīzēm saistībā ar izskanējušo informāciju par ķīmisko ieroču lietošanu 7. aprīlī. OPCW izvērtēs situāciju un izlems par tālākajiem soļiem, neizslēdzot iespēju vēlreiz apmeklēt Dūmu," vēsta organizācijas tīmekļa vietnē publicēts paziņojums.

Ievāktos paraugus nogādās uz OPCW laboratorijām, bet pēc analīžu rezultātu saņemšanas un citu pierādījumu izvērtēšanas OPCW ekspertu komanda ziņojumu iesniegs OPCW dalībvalstīm.

Rietumvalstis iepriekš izteikušas arī aizdomas, ka apzināti tiekot radīti apstākļi, lai vilcinātu laiku un neļautu OPCW speciālistiem piekļuvi minētajām vietām, kamēr tiek "aizvākti pierādījumi". Krievijas puse šos apgalvojumus noraidījusi.

Jau ziņots, ka Rietumvalstis Krievija atbalstīto Bašāra el Asada režīmu vaino ķīmisko ieroču izmantošanā Dūmā, kā rezultātā bojā gājuši vairāk nekā 40 cilvēki, bet simtiem ļaužu ievainoti. Naktī uz 14. aprīli ASV, Francija un Lielbritānija vienojās koordinētā raķešu triecienā objektiem, kas saistīti ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu. Trieciens bija iecerēts ne tik daudz militāram efektam, kā signāla nosūtīšanai Asadam un Krievijai. 

Krievija savukārt noliedz, ka Asada spēki būtu vainojami uzbrukumā ar hlora gāzi, kā arī izteikusi versiju par to, ka uzbrukumu ar ķimikālijām varētu būt veikuši vai inscenējuši opozīcijas nemiernieki nolūkā izprovocēt Rietumvalstu triecienu.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

a
a
Tik daudz dienu rašistiem vajadzēja lai noslēptu ķīmiskā uzbrukuma pēdas?
Kārklu krievam
K
Nekreņķē sirdi! Aizvedīs uz visām krievu un Asada noziegumu vietām!!!
Onslow
O
tur jau krievu sanitāres būs visu ar zobubirstēm nomazgājušas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits