Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Šī ir pirmā reize Sīrijas pilsoņu kara laikā, kad ASV dod tiešu triecienu Asada režīma spēkiem

Pēc Trampa pavēles Sīrijas aviobāzei dots trieciens ar 59 Tomahawk raķetēm

Atmaksājot par ķīmisko uzbrukumu, kurā bojā gāja aptuveni 90 civiliedzīvotāji, tostarp daudzi bērni, un kuru pēc ASV un daudzu Rietumvalstu domām veica Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīma spēki, ASV prezidents Donalds Tramps pieņēmis līdz šim nozīmīgāko lēmumu savas prezidentūras laikā. Naktī uz piektdienu pēc Trampa pavēles no ASV karakuģiem uz Sīrijas aviobāzi izšautas 59 Tomahawk spārnotās raķetes, vēsta CNN.""

"Šonakt es pavēlēju dot militāru triecienu tam lidlaukam Sīrijā, no kura tika veikts uzlidojums, kura laikā izmantoti ķīmiskie ieroči. Atturēt ķīmisko ieroču izplatību un lietošanu ir vitāli svarīgs ASV nacionālās drošības jautājums," televīzijā pārraidītā uzrunā paziņoja Tramps. Prezidents pārliecināti norādīja: "Nav šaubu, ka Sīrija izmantoja aizliegtos ķīmiskos ieročus, pārkāpa savas saistības, ko tai uzliek Ķīmisko ieroču konvencija. Gadiem ilgi līdzšinējie mēģinājumi izmainīt diktatora Asada uzvedību ir izgāzušies." 

Jāatgādina, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā Tramps pozīcija bija pretēja - viņš iestājās pret militāra uzbrukuma Sīrijai iespējamību. Taču tagad Savienoto Valstu prezidents aicinājis "visām civilizētajām nācijām pievienoties mūsu centieniem, lai izbeigtu slepkavošanu un asinsizliešanu Sīrijā, lai izbeigtu visu veidu terorismu".

Šis raķešu trieciens ir pirmais tiešais militārais uzbrukums, ko ASV veikusi pret Asada režīma spēkiem sešus gadus ilgušā pilsoņu kara laikā. Tomēr ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons paziņojumā izteicies, ka raķešu trieciens "neiezīmē pārmaiņas mūsu politikā un nostājā pret Sīriju." 

"(Sīrijas un ASV attiecību - red.) statusā nav izmaiņu. Raķešu trieciens tikai demonstrē, ka prezidents Tramps ir gatavs rīkoties, kad valdības vai kādas iesaistītās puses pārkāpj sarkanās līnijas, un dara to visbriesmīgākajā veidā," Trampa lēmumu aizstāvēja Tilersons.

ASV armijas pārstāvji arī žurnālistiem apliecinājuši, ka ir gana daudz pierādījumu, kas liecina par ķīmisko ieroču lietošanu, ko veikuši Asada režīma spēki. Žurnālistiem rādīti radaru dati un attēli, kuros redzams, kā no minētā lidlauka lidmašīnas paceļas un dodas uz Hān Šeihūnas pilsētu.

Kāda ASV aizsardzības struktūru amatpersona informēja, ka no Vidusjūras austrumos bāzētajiem kuģiem USS Porter un USS Ross izšautās raķetes mērķētas pa militārā lidlauka skrejceļiem, lidaparātiem un lidmašīnu angāriem, munīcijas noliktavām un degvielas uzpildes punktiem. Trieciens noticis pirms plkst.4 rītā pēc vietējā laika, kad aviobāzē esot "minimāla aktivitāte".

"Sākotnējā informācija liecina, ka raķešu trieciens pamatīgi sabojājis vai iznīcinājis Sīrijas kara lidaparātus un lidlauka infrastruktūru, tādējādi samazinot Asada valdības spējas izmantot ķīmiskos ieročus," pausts Pentagona paziņojumā.

Izskanējušas versijas, ka minētajā aviobāzē trieciena laikā atradās arī personas no Krievijas. Kā zināms, Kremlis ir Asada režīma atbalstītājs. ASV pirms uzbrukuma esot bijušas vairākas sarunas ar Krievijas amatpersonām, brīdinot par gaidāmo uzbrukumu.

Piektdienas rītā ar paziņojumiem klajā nākusi arī Krievijas puses pārstāvji. Krievijas parlamenta augšpalātas - Federācijas padomes - senators Konstantīns Kosačevs, kurš ir padomes Ārlietu komitejas vadītājs, savā Facebook kontā paziņojis, ka šis Trampa solis pielicis punktu cerībām par ASV-Krievijas pretterorisma koalīciju Sīrijā. "Viss sākās tik labi, cik žēl," paudis politiķis.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins raķešu triecienu nodēvējis par ASV agresiju pret suverēnas valsts valdību un starptautisko tiesību normu pārkāpumu. "Putins ASV realizētajos triecienos Sīrijā arī saskata ASV mēģinājumus novērst starptautiskās sabiedrības uzmanību no civiliedzīvotāju upuriem Irākā," paudis Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs, atsaucoties uz martā izskanējušajām ziņām par 150 civiliedzīvotāju bojāeju uzlidojumos Mosulā.

(pievienota pēdējā rindkopa)

Top komentāri

lidojumu aizliegumu zona
l
" ASV pirms uzbrukuma esot bijušas vairākas sarunas ar Krievijas amatperosonām, brīdinot par gaidāmo uzbrukumu" Tātad par uzbrukumu nešaubīgi zināja arī Asads.
Aina
A
Lai nebūtu kara ir jābūt gataviem karot. Cilvēkiem jau no skolas zināt un prast aizsardzības lietas ir tikai apsveicami un tas nenozīmē būt agresīviem un karot. Par ASV Sīrijas lidlauka apšaudi. Ir jāsadod pa zobiem, lai izbeigtu to mērkaķošanos kas vajadzīga, gan Asadam, gan Pļūtinam.
Obamka verņisj
O
mēs visu piedosim, pat piečurātās trepju telpas - jau ņirdz Krievijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits