Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Krievijas veto vēl nenozīmē pilnīgu strupceļu un nenobloķē visus ceļus kolektīvai rīcībai pret Asada režīmu par ķīmisko ieroču lietošanu

Rietumvalstis var mēģināt apiet Krievijas veto ANO Drošības padomē

Rietumiem stingrākus mērus pret Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīmu, kuru ASV un sabiedrotās apvaino ķīmisko ieroču izmantošanā, liedz pieņemt ANO Drošības padomes darbības principi, kas paredz pastāvīgajām padomes dalībvalstīm veto tiesības jebkurā no jautājumiem. Krievija jau 11 reizes izmantojusi veto tiesības, lai pasargātu savu sabiedroto Sīriju, taču eksistē mehānisms, kā Rietumi var panākt sev vēlamo un apiet Krievijas veto Drošības padomē, vēsta The Guardian.

Rietumvalstis nolēmušas jautājumu par Sīrijas sodīšanu saistībā ar ķīmisko ieroču izmantošanu pilsoņu karā "pāradresēt" ANO Ģenerālajai asamblejai.

Lēmuma pieņemšanai nepieciešama vismaz deviņu no 15 padomes dalībvalstu piekrišana, tostarp visu piecu pastāvīgo dalībvalstu - ASV, Krievijas, Ķīnas, Francijas un Lielbritānijas - piekrišana. Katra no piecām lielvarām drīkst izmantot veto tiesības un bloķēt konkrēta lēmuma pieņemšanu, un Sīrijas jautājumā šo iespēju aktīvi izmanto Krievija. Tostarp pērn novembrī beidzās mandāts īpašās izmeklēšanas komisijai, kas pētīja ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā. Mandāta pagarināšanu bloķēja Krievija.

Tomēr ar zināmu manevru iespējams apiet veto, proti, ANO rezolūcija nr. 377. Tā paredz gadījumos, kad Drošības padome nav rīcībspējīga starptautiskā miera un drošības garantēšanā dalībvalstu nepārvaramu pretrunu dēļ, konkrēto jautājumu izskatīt Ģenerālajā asamblejā, un šo rezolūciju var ierosināt gan ar deviņām Drošības padomes valstu balsīm, gan iedarbināt Ģenerālajā asambleja.

Pieņemšanai Ģenerālajā asamblejā nepieciešamas divu trešdaļu locekļu balsis "par", tomēr jāņem vērā, ka šādā ceļā pieņemtiem ieteikumiem ir tikai rekomendējoša nozīme.

Kopumā šis ir reti izmantots ceļš, un kopš rezolūcijas nr. 377 pieņemšanas 1950. gada novembrī izmantots vien desmit reizes (pēdējā reize - 1997. gadā Palestīnas jautājumā, kad veto tiesības Drošības padomē izmantoja ASV). Šī pēdējā ārkārtas sēde gan oficiāli nav vēl beigusies, proti, tā tie pārtraukta un atsākta, kopš 2000.gada ir noturētas vairāk nekā desmit atsevišķas sēdes. 

"Krievijas veto nebūt nav beigas centieniem panākt kolektīvu ANO valstu rīcību pret Sīriju. Tas ir visas pasaules sabiedrības kā vienota kopuma uzdevums pieprasīt atbildēt par ķīmisko ieroču lietošanu un pielikt punktu Sīrijas konflikta šausmām," The Guardian citē bijušo ANO amatpersonu un kādreizējo cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Amnesty International vadītāju Īanu Mārtinu.

Idejai arī šoreiz izmantot 377. rezolūciju ir atbalstītāji Rietumvalstu amatpersonu vidū.

Jau ziņots, ka ASV, Lielbritānija un Francija, sūtot brīdinājumu Asada režīmam par ķīmisko ieroču izmantošanu Damaskas pievārtē Dūmas pilsētā, naktī uz 14. aprīli veica koordinētu raķešu triecienu pa trim mērķiem, kas tiek saistīti ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu. Krievija un Sīrija šo rīcību nosodīja, apgalvojot, ka Asada spēki nav atbildīgi par ķīmisko ieroču lietošanu. 

Tikmēr starptautisko ekspertu komandai no Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas piekļuve notikuma vietai, lai ievāktu pierādījumus, bija traucēta, un eksperti Dūmā ieradās vien aizvadītajā nedēļas nogalē. Rietumi izteikuši bažas, ka tikmēr ar pierādījumiem notikuma vietā varētu būt veiktas manipulācijas vai tie aizvākti, savukārt Kremlis noraidīja arī šos pārmetumus.

precizēta 6. rindkopa

Top komentāri

Huseini
H
Tātad ASV kopā ar NATO ir doma iebrukt, un pilnībā iznīcināt Sīriju neskatoties uz Pasaules nosodījumu. Nu Mums , jau lepnajiem Pastalniekiem stāsta leģendāro pasaku ar kodu Demokrātijas ieviešana,Miera misija,Odzes kodiens,utt.Galvenais lai Sīrijā valdītu haoss kā blakus, ASV izvarotajās Austrumu valstīs.
Vienkārši
V
Jādibina jauna organizācija, bez veto tiesībām. Balsu skaits valstij jāpiešķir proporcionāli IKP un proporcionāli biedru naudām.
Miera nodrošināšanai
M
lielākais šķērslis ir ASV agresīvā politika arābu zemēs. Tā ir problēma, kas ANO jārisina, bet ko tā nevēlas darīt...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits