Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars

Stājas spēkā ES un Turcijas vienošanās par nelegālās imigrācijas plūsmas apturēšanu

Svētdien formāli stājusies spēkā Eiropas Savienības (ES) un Turcijas starpā noslēgtā vienošanās par nelegālās imigrācijas plūsmas apturēšanu pār Egejas jūru.

Saskaņā ar to Grieķijai jānosūta atpakaļ uz Turciju visi imigranti, kas sākot ar 20.martu ierodas tās salās, šķērsojot Egejas jūru.

Grieķija sākusi pārvietot imigrantus no salām uz cietzemi, bet svētdien vēl nespēs sākt nosūtīt bēgļus atpakaļ uz Turciju.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs paziņojis, ka vēl būs nepieciešamas vairāk nekā 36 stundas, lai pilnībā īstenotu piektdien ar ES noslēgto vienošanos.

Lai palīdzētu īstenot vienošanos, Grieķijā ieradīsies aptuveni 2300 eksperti, tostarp drošības un imigrācijas dienestu amatpersonas un tulki, bet grieķu amatpersonas ziņoja, ka pagaidām neviens no ekspertiem vēl nav ieradies.

Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, ko Turcija uzņems atpakaļ no Grieķijas. Šādā veidā ES uzņems ne vairāk kā 72 000 imigrantu.

Saskaņā ar vienošanos, ES piekritusi arī paātrināt iepriekš apsolīto trīs miljardu eiro piešķiršanu Turcijai valstī esošo bēgļu apgādei un uzturēšanai.

Vienlaikus apsolīts līdz 2018.gda beigām savākt papildus vēl līdz trīs miljardiem eiro, taču šī summa nonāks Ankaras rokās tikai tad, ja pirmie trīs miljardi būs iztērēti.

ES piekritusi arī paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem un aktivizēt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā.

ES un Turcijas jaunā vienošanās tiek vērtētā pretrunīgi. Kamēr citi tajā saskata nozīmīgu soli pretī bēgļu krīzes risināšanai, citi to kritizē par nehumānu attieksmi pret bēgļiem.

Protestējot pret vienošanos, tūkstošiem cilvēku sestdien izgāja Londonas, Atēnu, Barselonas, Vīnes un Amsterdamas ielās. Demonstrācijas notika arī vairākās Šveices pilsētās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ASV valdība iestājas pret sankciju piemērošanu SKT

ASV valdība stingri iebilst pret sankciju piemērošanu Starptautiskajai krimināltiesai (SKT) saistībā ar virsprokurora Karima Hana lēmumu pieprasīt Izraēlas amatpersonu aresta orderus saistībā ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits