Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Izslēdziet telefonus! Ir stunda

Latvijas skolās daudzviet iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka mobilo tālruņu lietošana stundu laikā nav pieļaujama. Arī, piemēram, ASV pastāv šāds aizliegums - somā mobilo turēt drīkst, bet lietot nedrīkst. Bez diskusijām. Taču mūsu skolās, kā liecina skolu jauniešu pieredze, «diskusijas» ir iespējamas un tās notiek.

Paņēmieni, kā skolotāji cīnās ar tehnoloģijām, - dažādi. Un arī skolēnu paņēmieni, kā apšmaukt skolotāja «visu redzošo» aci, ir izdomas bagāti. Šajā tehnoloģiju laikmeta cīniņā par iespējām izmantot tehnoloģijas uzvar, kā izrādās, cieņa pret autoritātēm vai arī strikta turēšanās pie noteikumiem. Tikai diemžēl noteikumus ievēro ne visās skolās un ne visi skolotāji.

Ko drīkst un ko nedrīkst

Valkas ģimnāzijā, kur mācās Vivita, noteikumi aizliedz mobilo tālruni izmantot stundās - nedrīkst ne runāt, ne rakstīt īsziņas, ne spēlēt spēles. «Taču ir skolēni, kam ļoti, ļoti gribas pačatot. Ja vēl gadās garlaicīga stunda un skolotājs nav īpaši bargs, tad vispār iet vaļā! Pogas knikšķ, un skolēni nodurtām galvām smaida,» stāsta ģimnāziste. Telefoni pat netiekot īpaši slēpti. Lai skolotājs neko nenojaustu, tos izmanto zem sola vai aiz grāmatas, vai pat skolas somā. Vienīgais, ko stundās drīkstot darīt ar telefonu - izmantot kalkulatoru. «Taču arī tas ir īpašos gadījumos, un nekādā gadījumā telefoni nav pieļaujami kontroldarba laikā. Ja nav kalkulatora, pats vien vainīgs, uz telefona papildiespēju var necerēt,» saka Vivita.

Arī Ditas skolā - Smiltenes Centra vidusskolā - noteikumos rakstītais pārkāpts tiek bieži: «Klasē teju katram uz galda ir telefons. Arī man.» Dobeles Valsts ģimnāzijā ir stundas, kurās nav aizliegts lietot mobilos, un skolotāji reizēm neiebilstot, ja papildu informācijas ieguvei stundā tiek izmantots telefons. Ieskaitēs un kontroldarbos gan tas nav atļauts.

Savukārt Dagdas vidusskolā klasē telefonu ienest drīkst. Tomēr ir daži būtiski aizliegumi: nerunāt pa telefonu stundu laikā, bet gan ar atļauju iziet un tad atbildēt uz zvanu, neizmantot telefonu filmēšanai vai ierakstiem, nespēlēt spēles. «Īsziņas rakstīt it kā drīkst, ja skolēns spēj turpināt sekot stundas gaitai, netraucē kādam, arī skolotājam,» spriež Daiga Krilova, šīs skolas skolniece.

«Protams, ja skaidri zina, ka nepieķers, tad pa kluso īsziņas rakstīt var. Telefonam stundu laikā ideālākajā variantā jābūt izslēgtam, bet, manuprāt, mūsu skolā jau sen neviens tā nedara,» novērojusi Madara no Rojas vidusskolas.

Visus medijus aizvākt!

Rojas vidusskolā gan esot skolotājas, kuras, stundās ieraugot telefonu - uz galda, rokās, starp kājām, patiesi kļūstot ļoti niknas. Skolotāju, kas rīkojas kardināli - «sliktākajos gadījumos» telefonus atņem un atpakaļ izsniedz tikai vecāku klātbūtnē, bet dažkārt liek rakstīt arī paskaidrojumu, - netrūkst.

Taču metodes, kā panākt tālruņa ignorēšanu stundās, pedagogiem atšķiras. «Manā skolā jau ir izveidojusies skolotāju grupiņa, kuru stundās neviens pat nedomā par iespēju izmantot telefonu - ja pieķers, atņems. Un var gadīties, ka atdos tikai vecāku klātbūtnē,» bijību pauž Vivita.

Arī Dita no Smiltenes stāsta - esot stundas, kad skolotājs strikti pasaka «visus medijus aizvākt». Bijuši gadījumi, kad telefonu atņem uz ilgāku laiku. «Parasti fizikas skolotāja, it sevišķi praktisko darbu laikā, norāda, lai uz galdiem atrastos tikai pildspalva, lapa un praktiskajam darbam nepieciešamie rīki.» Šajā skolā bieži aizrādot par telefonu izmantošanu arī matemātikā, ķīmijā un ekonomikā. «Bet ir reizes, kad skolotājas pasaka: nu, jums taču ir tik jaudīgi telefoni, saspaidiet pogas un izrēķiniet to un to, piemēram. Tomēr tas ir reti, jo mums ir jāizmanto trigonometriskie kalkulatori,» atzīst Dita.

Patiesībā viss esot atkarīgs no skolotāja. «Dažās stundās skolēniem ir tāda cieņa pret skolotāju, ka viņi nemaz neuzdrīkstētos telefonu izvilkt, kur nu vēl lietot!» apgalvo ģimnāzists Jānis Skrebels no Dobeles.

Aizliegumam ir argumenti

Tomēr dažkārt jaunie cilvēki ir gatavi riskēt. Paņēmienu, kā telefonu izmantot pa kluso, netrūkst, jo «arī skolotājs ir cilvēks, nevar taču visam izsekot līdzi».

Pat ja skolās noteikumi būtu drastiskāki, skolēni atrastu veidus, kā špikot ar telefona palīdzību - skārienjutīgie ekrāni tam esot ļoti piemēroti. Varot pierīkot arī kādu neredzamu austiņu un saņemt audioatbildes. Vai arī telefonu pielīmēt kaut kur, kur skolotājs neredz, bet špikotājs redz. Respektīvi, paslepus mobilo lietot gan internetam, gan īsziņu rakstīšanai, iespējams ir.

Kas notiek, ja skolēnam gaidāms kāds patiešām neatliekams zvans? Tad uz īsu mirkli no klases drīkst iziet. «Tikai pirms stundas jāpasaka skolotājai, tad viņa atļaus iziet un atbildēt uz zvanu,» stāsta Zane Hazena, Rojas vidusskolas skolniece. Un šāda iespēja izņēmuma gadījumos atbildēt uz svarīgu zvanu būtu tikai cilvēcīga. Turklāt daudziem skolēniem stundu laikā nācies dzirdēt iezvanāmies arī skolotāja telefonu. «Tas ir piedodami, ja skolotājs atvainojas, vismaz tā mums ir stāstīts. Un skolotāji nudien ir taktiski - šādi brīži gadās reti un arī tad viņi atvainojas. Tas pats attiecas uz skolēniem - ja kādam aizmirsies izslēgt skaņu, tādēļ jau telefonu neraus ārā no somas vai kabatas un nost neņems. Skolēns izslēgs skaņu, atvainosies, un viss būs kārtībā,» uzskata Vivita.

Smiltenes Centra vidusskolā pašas skolotājas norādot, ka viņas stundu laikā mobilos telefonus neizmanto - lai skolēni ņemtu piemēru no skolotājiem. Līdzīga attieksme apstiprinās arī, stundu laikā mēģinot sazināties ar šajā jautājumā strikto angļu valodas skolotāju Ingrīdu Hedemarku Valkas ģimnāzijā - viņa klausuli neceļ. Kad beidzot pēc stundām tiek sazvanīta, uz jautājumu, kāpēc aizliedz skolēniem stundās lietot mobilos tālruņus, viņas balss skan bargi: «Vai jūs arī teātrī režisoram vaicājat, kāpēc izrādes laikā jāizslēdz telefons? Mācību process stundās ir līdzīgs kā izrādē. Pat kinoteātros seansa laikā jāizslēdz tālruņi! Kāpēc domājat, ka stundā tie netraucē? Tas ir arī jautājums par ētiku - par cieņu pret darba procesu. Tas taču ir tik elementāri!»

Viedokļi: Neizmantot ir pašsaprotami

Kristiāna Diāna Bebre, Kliftonas koledžas skolniece Lielbritānijā

Mobilos mūsu skolā nedrīkst izmantot vispār – ne stundās, ne starpbrīžos, jo tas novērš uzmanību. Starpbrīži ir trīs minūtes gari, un tie vairāk domāti, lai pārvietotos no viena kabineta uz otru. Arī neviens no skolotājiem mācību laikā telefonu neizmanto.

Māris Brasla, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas direktors

Mūsu skolas iekšējās kārtības noteikumos ir rakstīts, ka mobilajiem telefoniem stundu laikā jābūt izslēgtiem un tie nedrīkst atrasties uz galda. Starpbrīžos nekas reglamentēts netiek. Nekādus sodus skolēniem mēs neuzliekam, ja tas tiek pārkāpts. Citreiz varbūt tas nav ļaunprātīgi un skaņu vienkārši aizmirsies izslēgt, bet ir bijuši gadījumi, kad izsaka mutiskus brīdinājumus. Tas aktuālāk bija kādreiz, jo šobrīd viss daudzmaz tiek ievērots. Skolotājiem darba pienākumu noteikumos nav teikts, bet, protams, stundās mobilos neviens neizmanto. Tas ir pašsaprotami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko saka likums?

Normatīvajos aktos nav ietverti mobilā telefona lietošanas nosacījumi izglītības iestādēs. Tie parasti tiek iekļauti skolas iekšējās kārtības noteikumos.

Izglītības likums paredz skolēnam:

ievērot izglītības iestādes nolikumu un iekšējās kārtības noteikumus, ar savu rīcību nediskreditēt izglītības iestādi;

ievērot pedagogu, izglītojamo un citu personu tiesības un intereses.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi