Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vizualizācija. Kā sevi uzvarēt vēl pirms starta

Iedomājies, ka tu varētu savu sportisko sniegumu uzlabot par desmit procentiem vai vairāk, vienkārši sēžot krēslā vai guļot gultā ar aizvērtām acīm. Garīgie tēli, pagātnes pozitīvo atmiņu atsaukšana un vēlamās nākotnes vizualizācija sportā ir būtisks rīks jebkura sportista maksimālajam sniegumam. Izmantot iztēles spēku ir kā bremzes atlaišana. Tas ļauj prātam un ķermenim strādāt lielākā harmonijā. Neatkarīgi no tā, vai esat amatieris vai profesionāls sportists, sporta un dažādu darbību vizualizācija var ievērojami uzlabot rezultātus.

Kas ir vizualizācija sportā

Iesākumā izprast un noticēt vizualizācijas spēkam ir pagrūti, tāpēc, lai izskaidrotu to pēc iespējas vienkāršāk, jāsāk ar pilnībā citu jautājumu – kur un kā rodas kustība? Izsakoties vienkārši un bez liekiem terminiem, katra kustība, ko vēlamies veikt, sākas ar domu, ka to gribam. Šī doma smadzenēs saslēdz pareizos neironus un nervus, kas konkrētiem muskuļiem iedod impulsu saspringt vai atslābināties, nodrošinot ķermeņa daļu pārvietošanos. No šī varam secināt, ka jebkura muskuļu darbība sākas ar apzinātu domu veikt kustību. Ja kustība sākas ar domu, bet domas rodas smadzenēs, tad precīzāku kustību veikšanai jāsāk ar treniņu smadzenēm, kur kā viens no noderīgākajiem sporta psiholoģijas vingrinājumiem ir tieši vizualizācija. 

Pati vizualizācija ir kā attēlu vai filmas klipa skatīšanās jūsu prātā, balstoties uz jau iepriekš apgūtām sajūtām, sacensību pieredzi vai vēlamo pieredzi un iznākumu nākotnē. Lielākā daļa cilvēku, kuri pirmoreiz saskaras ar vizualizāciju, domā, ka tā darbojas un paliek tikai prātā. Tomēr, dziļāk paskatoties uz vizualizācijas būtību, iepriekš aprakstīto domas un kustības teoriju un praksi, redzams, ka ar mentālo mēģinājumu palīdzību sportisti var savu vēlamo sniegumu izmēģināt kinestētiski – mentāli izsaukt fiziskās sajūtas, kas rodas, kad veicat kustību. Vienīgā lieta, kas atšķiras kustības izpildē un kustības vizualizācijā, ir tā, ka vizualizējot ķermenis nekustas.

Palīdz ikvienam

Lai vairāk izprastu vizualizācijas procesu, parunāsim par desmit svarīgiem soļiem veiksmīga rezultāta sasniegšanai.

Atrodi komfortablu vietu, kur neviens tevi netraucēs.

Atbrīvo savu ķermeni un prātu un pāris reižu dziļi ieelpo.

Aizver acis un vizualizē spilgtu un pārliecinošu attēlu. Šis attēls var būt no jau esošās pieredzes vai arī no tava priekšstata par perfekto tehnikas izpildījumu.

Ja jūti, ka esi iztraucēts vai novērsies no galvenā, aizmirsti to un centies turpināt iesākto procesu.

Ja pazaudē attēlu, koncentrējies uz elpošanu.

Saglabā pozitīvu noskaņojumu un smaidu sejā.

Iztēlojies skatus, apkārtējās skaņas, sajūtas, smaržas un pat gandarījumu par labi paveikto.

Piefiksē visu, ko iztēlojies! Kas tev mugurā, kādi cilvēki atrodas apkārt, ko tu dzirdi, kā jūties.

Ja vizualizācija nesanāk, kā biji vēlējies, atver acis un sāc no sākuma ar elpošanu.

Vienmēr vizualizāciju pabeidz ar pozitīvu attēlu un pārliecības sajūtu!

 

Kādas priekšrocības sniedz vizualizācijas izmantošana sportā?

1. Uzlabo sniegumu

Tā kā prāts iedomātu pieredzi uztver tā, it kā tas notiktu pa īstam, vari to selektīvi barot ar mākslīgiem iespaidiem pēc paša izvēles. Tātad, ja, piemēram, vēlies strādāt pie sava golfa atvēziena, iedomājies sevi to izpildām perfekti, tādējādi atmiņā radot paliekošu iespaidu, kas tiks pārnests uz fizisko izpildījumu nākotnē.

2. Pastiprina motivāciju

Izmanto motivējošus attēlus, lai uzlādētu motivāciju, iepazīstoties ar saviem mērķiem un nākotnes vēlamo izpildījumu vai rezultātu.

3. Uzlabo pārliecību

Vai esi kādreiz izjutis to pārliecības uzliesmojumu, kad sasniegts kaut kas svarīgs un vēl nebijis? Izmantojot vizualizāciju, vari mākslīgi izveidot veiksmīgus scenārijus, ko sasniegt nākotnē, vai arī patīt laiku atpakaļ uz pagātnes sasniegumu un pārliecības sajūtām. Jebkurā no abiem veidiem, pierādot un atceroties savu potenciālu, sportists stiprina pārliecību par saviem spēkiem.

4. Samazina stresu un trauksmi

Nokļūstot iztēlotajā pasaulē, vari atbrīvoties no stresa un trauksmes. Tā ir tava privātā telpa, kurā vari darīt visu, ko vēlies, un justies netraucēts. Kā sportists, lai mazinātu satraukumu par savu uznācienu, iedomājies mierīgu un pārliecinošu sasniegumu.

5. Palīdz saglabāt maksimālo formu un paātrina atveseļošanos pēc traumas

Laikā, kamēr nevari trenēties traumas vai slimības dēļ, joprojām vari sekot līdzi treniņiem, apmeklējot savu mentālo trenažieru zālīti, iztēlojoties, kādas kustības un kā vēlētos veikt. Tas var sekmēt atveseļošanās procesu un palīdzēt iepriekš iegūto formu saglabāt daudz labāk nekā vienkārši guļot un gaidot treniņus. Pēc manas personiskās pieredzes sportā, kur esmu aizvadījis aptuveni 700 starptautisku sacensību, varu teikt, ka šī bija mana mīļākā un noderīgākā no sporta psiholoģiskās sagatavotības metodēm. Specifiski kalnu slēpošanā sportisti sacensībās brauc trasi, ko iepriekš nekad nav veikuši, respektīvi, trase vienmēr būs citāda, nekā tā ir treniņos vai iepriekšējās sacensībās. Sportistiem tiek dota iespēja lēnām apskatīties trasi, šļūcot tai cauri ar slēpēm, un tad aptuveni pēc stundas šī trase jāveic, cik vien ātri iespējams. Vizualizācija ir nenovērtējami svarīga atsevišķos sporta veidos, bet pielikt pāris procentu pārliecībai un izpildījumam tā var palīdzēt jebkurā sporta veidā un līmenī.

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze decembra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā