Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Eurobasket 2015: Lietuva smagā spēlē uzveic Gruziju; zināmi visi ceturtdaļfinālisti

Ar 34 punktiem Eiropas čempionāta astotdaļfināla spēlē izcēlās Jons Mačulis, palīdzot Lietuvas basketbola izlasei ļoti smagā mačā ar 85:81 (17:20, 22:20, 22:22, 24:19) uzvarēt Gruziju.

Visa cīņa notika punkts punktā, turklāt pārliecinošāk darbojās gruzīni, bet Lietuvu līdzi turēja Mačuļa sniegums. Kaut priekšpēdējās minūtes ievadā Lietuva panāca pat astoņu punktu pārsvaru (79:71), Gruzija pietuvojās līdz vienam punktam. Tomēr uz to uzreiz ar tālmetienu atbildēja Mačulis un Lietuvai izdevās noturēt panākumu.

Mačulis šajā mačā bez 34 punktiem atzīmējās arī sešām atlēkušajām bumbām, trim rezultatīvām piespēlēm, četrām pārtvertām piespēlēm un septiņiem izprovocētiem pārkāpumiem. Tāpat Lietuvai 17 punktus iemeta Pauļus Jankūns, bet Mants Kalnietis atzīmējās ar 11 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm. Tikmēr Gruzijas izlasē valsts lielākā zvaigzne Zaza Pačulija guva 23 punktus un savāca septiņas bumbas zem groziem.

Savā pirmajā Eiropas čempionātā pēc neatkarības atjaunošanas - 1995.gadā - Lietuva izcīnīja sudraba medaļas, bet pēc astoņiem gadiem lietuvieši triumfēja kontinenta meistarsacīkstēs. 2007.gadā Lietuvai bronzas medaļas, bet aizpērn Slovēnijā izcīnīts vicečempiones tituls. Desmit iepriekšējo finālturnīru laikā Lietuva tikai divas reizes ieņēmusi vietu ārpus labāko sešinieka.

Savukārt Gruzija piedalījās tikai trešajā finālturnīrā - 2011.gadā Lietuvā bija izcīnīta 11.vieta, bet aizpērn Slovēnijā finišēts 17.pozīcijā.

Ceturtdaļfinālā Lietuva trešdien samēros spēkus ar Itālijas basketbola izlasi, kas savā astotdaļfinālā ar 82:52 (22:13, 18:17, 28:9, 14:13) sagrāva Izraēlu.

Uzvarētājiem 27 punktus iemeta Alesandro Džentile, bet 14 punktus guva Marko Belinelli. Tikmēr Izraēlai ar 20 punktiem palīdzēja Gals Mekels.

Izraēla apakšgrupu sacensībās kļuva par A grupas otrās vietas ieguvēju, bet Itālija bija trešā spēcīgākā par nāves grupu nosauktajā B apakšgrupā.

Izraēla pēdējo 22 gadu laikā allaž kvalificējusies 12 Eiropas čempionāta finālturnīram, bet tikai reizi - 2003.gadā - spējusi iekļūt labāko astotniekā, izcīnot septīto vietu. Savukārt Itālija vēsturē nav piedalījusies tikai trīs finālturnīros, iepriekšējo reizi tam nekvalificējoties pavisam nesen - 2009.gadā. Tomēr pēdējo 20 gadu laikā komanda spējusi izcīnīt visa kaluma godalgas, 1999.gadā kļūstot par čempioni.

Kā zināms, citā astotdaļfināla spēlē svētdien Serbijas valstsvienība ar 94:81 (23:24, 25:19, 23:21, 23:17) pārspēja Somiju, kas ļāva iekļūt ceturtdaļfinālā, kurā tā tiksies ar Čehiju.

Kaut ilgstoši Somija turējās līdzi mača favorītei un vēl ceturtās ceturtdaļas sākumā tās deficīts bija vien seši punkti, turpinājumā Serbija veica izrāvienu 17:4 un pēdējās minūtes jau varēja aizvadīt mierīgi.

Uzvarētājiem 27 punktus iemeta Miroslavs Raduljica, bet ar 19 punktiem un 14 bumbām zem groziem piebalsoja Nemanjs Bjelica. Savukārt Somiju no neveiksmes neglāba pat Sasu Salins ar 26 punktiem.

Somija pēdējo 20 gadu laikā finālturnīram kvalificējusies trešo reizes, iepriekšējos divos čempionātos paliekot pirmā aiz labāko astotnieka.

Savukārt Serbija ir iekļuvusi visos 11 finālturnīros 20 gadu laikā. Serbi finālturnīros dominēja no 1995. līdz 2001.gadam, izcīnot trīs čempionu titulus un vienu bronzu. Pirms sešiem gadiem Polijā serbiem sudraba godalgas, bet aizpērn Slovēnijā iegūta septītā vieta.

Pērn Pasaules kausā Serbija izcīnīja otro vietu, finālā piekāpjoties ASV basketbolistiem.

Kā zināms, vēl vienā astotdaļfinālā svētdien Čehijas izlase ar rezultātu 80:59 (20:13, 28:18, 17:12, 15:16) sagrāva Horvātiju, kas pirms sacensībām tika saukta par vienu no turnīra galvenajām favorītēm.

Visu maču šaubas par uzvarētāju neradās. Vienu brīdi trešās ceturtdaļas beigās Čehijas pārsvars sasniedza pat 30 punktus (63:33), tomēr atlikušajās divās ceturtdaļas minūtēs horvāti veica izrāvienu 10:2, bet pēc tam pārliecinošāk aizvadīja arī noslēdzošo desmitminūti. Tas gan neliedza Čehijai uzvaru noturēt.

Šajā mačā Čehijai ar 20 punktiem un 13 bumbām zem groziem palīdzēja Jans Veselijs, ar 13 punktiem atzīmējās Dāvids Jelīneks, bet 12 punktus iemeta naturalizētais Bleiks Šilbs. Savukārt Horvātijai rezultatīvākais ar 12 punktiem bija Bojans Bogdanovičs.

Kā zināms, Horvātija grupu turnīrā bija C apakšgrupas otrā spēcīgākā komanda, bet Čehija ieņēma trešo vietu D grupā, kas savus mačus aizvadīja Rīgā.

Horvātija kā neatkarīga valsts Eiropas čempionātos piedalās katru reizi kopš 1993.gada. Labākais sasniegums ir 1993. un 1995.gadā izcīnītās bronzas medaļas, bet pirms diviem gadiem horvāti guva ceturto vietu finālturnīrā.

Savukārt Čehija pēc Čehoslovākijas sadalīšanās finālturnīrā iekļuvusi ceturto reizi un augstākais sasniegums līdz šim bija 1999.gadā iegūtā 12.vieta.

Kā zināms, pirmie ceturtdaļfinālisti tika noskaidroti sestdien, kad kļuva zināms, ka par vietu pusfinālā otrdien plkst.22 Latvija spēkosies ar Franciju, bet pirms tam Grieķija tiksies ar Spāniju.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinājās četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā. No katras grupas izslēgšanas turnīram kvalificējās četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles tiek aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiek dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru bija rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Turpmāk nebūs vieglāk

Izlasi pēc smaga zaudējuma Vācijai eksaminēs spēcīgās Zviedrijas un Slovākijas valstsvienības.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi