Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bērni, lietojot mobilās ierīces, ir neaizsargāti

Draudi internetā ir visur, un tie var būt sevišķi bīstami jaunākiem lietotājiem. Turklāt bērni, kas lieto mobilās ierīces, ir vēl neaizsargātāki, jo bez pieaugušo uzraudzības var brīvi sērfot internetā jebkurā laikā vai vietā. Saskaņā ar Kaspersky Lab un _B2B International _veikto pētījumu pēdējo 12 mēnešu laikā kiberincidenti ir skāruši 22% respondentu bērnus. Šie incidenti ietvēra kiberiebiedēšanu vai sastapšanos ar vietnēm, kas satur jauniešiem kaitīgus materiālus.

Latvijas interneta lietotāju aptaujas rezultāti parāda, ka 12% vecāku ir saskārusies ar situācijām, kad bērns, lietojot internetu, sastapās ar informāciju vai vietnēm, kas satur bērniem un pusaudžiem nepiemērotu saturu, piemēram, vardarbības ainas, pieaugušo lapas u.c. informāciju.

Sērfojot internetā, bērni var nonākt mājaslapās, kas satur nepiemērotu informāciju, piemēram, tīmekļa vietnēs ar erotisku saturu vai informāciju par ieročiem vai narkotikām. Cita bieži sastopama problēma rodas, kad meklēšanas rezultāti nenorāda uz tāda veida informāciju, kādu meklē lietotājs. Piemēram, bērns var meklēt animācijas filmas, bet saņemt rezultātus par pieaugušajiem domātām multenēm.

Arī sociālie tīkli ir nopietns draudu avots. Bērni var nekritiski pievienot saviem draugiem jebkuru, iekļaujot paziņu lokā un uzturot sakarus ar personām, kas var viņus apbēdināt vai maldināt, vai mēģināt iegūt no viņiem konfidenciālu informāciju. Piemēram, aptauja parādīja, ka 21% vecāku savu bērnu rīcības dēļ ir zaudējuši naudu vai savā ierīcē saglabātu konfidenciālu informāciju.

Modernie tālruņi un planšetdatori bieži kalpo par universālām spēļu konsolēm, un daudzi bērni tos gandrīz nekam citam neizmanto. Tomēr ne visas spēles ir piemērotas bērniem: dažas satur vardarbības ainas, rupjības un erotiku. Spēles nav vienīgās briesmas — arī no oficiālā veikala lejupielādēta lietotne var saturēt nevēlamu informāciju.

Ir svarīgi atcerēties, ka daži draudi ir universāli un var skart visu vecumu personas, taču, tā kā bērni ir mazāk pieredzējuši, viņi var būt mazāk aizsargāti pret tiem. Piemēram, viņi var pilnībā neizprast, cik bīstama var būt vietne vai datne, un tāpēc lejupielādēt inficētas datnes vai ievadīt datus pikšķerēšanas lapā. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi pārliecināties, ka ierīce ir pienācīgi aizsargāta pret vīrusiem, pikšķerēšanu un citiem tiešsaistes draudiem, it īpaši Android pārvaldītas ierīces, jo aptuveni 99% no visām mobilajām ļaunprogrammatūrām ir domāti Android platformai.

Vairumu aizliegumu un piekļuves ierobežojumu ir grūti piemērot mobilajai ierīcei, kas bērnam vienmēr ir līdzi, taču ir plašs tehnisko līdzekļu klāsts, kas var palīdzēt ierobežot laiku, cik ilgi bērni izmanto savas mobilās ierīces, vai iestatīt laikus, kad viņi var rotaļāties ar ierīci. Protams, šo problēmu nevar atrisināt vienīgi ar tehniskiem līdzekļiem. Bērniem ir vajadzīgas alternatīvas savām ierīcēm, un tikai vecāki var tās nodrošināt — pavadīt vairāk laika kopā ar bērniem; iesaistīt sporta nodarbībās vai ieinteresēt par kādu vaļasprieku, lai viņiem ir mazāk laika, ko tērēt ar mobilajām ierīcēm. Ieteicams, lai vecāki seko līdzi kiberdraudu jaunumiem un pastāsta saviem bērniem par tiem. Drošas uzvedības tīmeklī noteikumu izpratne un piesardzīga attieksme pret informāciju, ar kuru var dalīties tiešsaistē, palīdzēs izvairīties no daudziem nepatīkamiem starpgadījumiem.

Ka liecina aptaujas dati, lai aizsargātu savus bērnus no augstākminētajiem draudiem, vecāki Latvijā lielākoties pieskata savus bērnu, kad tie lieto internetu (19%), ierobežo interneta lietošanas laiku (17%), kā arī runā ar saviem bērniem par draudiem, ar kuriem tie var sastapties tīmeklī (16%).

Informācijas tehnoloģijas var palīdzēt aizsargāt bērnus internetā. Dažādi aizsardzības rīki var automātiski bloķēt bīstamu saturu, filtrēt nevēlamas vietnes un sniegt jums pārskatus, kuros ir ietverta informācija par bērnu instalētajām lietojumprogrammām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko