Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Desmit gadu laikā e-paraksts lietots 13,5 miljonus reižu

Desmit gadu laikā e-paraksts lietots vairāk nekā 13 500 000 reižu un pašlaik ik dienu tas tiek lietots reizi septiņās sekundēs, aģentūru LETA informēja droša elektroniskā paraksta uzturētāja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) pārstāvji.

Iedzīvotājiem ir pieejami trīs dažādi e-paraksta nesēji un visvecākais no tiem - īpaša e-paraksta viedkarte pašlaik ik mēnesi tiek lietota ap 150 000 reižu. Otrs populārākais e-paraksta nesējs ir virtuālais e-paraksts. Tas tika ieviests pirms pieciem gadiem, kļūstot par pirmo kvalificēto virtuālo e-parakstu Eiropas Savienībā. Ar virtuālo e-parakstu pērn parakstīti 20% no visiem elektroniski parakstītajiem dokumentiem, bet šogad parakstīšanai tas tiek lietots vidēji ap 70 000 reižu mēnesī.

Personas apliecība jeb eID karte, kas Latvijas iedzīvotājiem pieejama kopš 2012.gada, dokumentu e-parakstīšanai tiek izmantota vidēji 45 000 reižu mēnesī.

Kopumā pērn e-paraksts lietots 3,2 miljonus reižu, bet šī gada pirmajos deviņos mēnešos lietotāji to izmantojuši jau vairāk nekā trīs miljonus reižu. Ik gadu e-paraksta lietošanas intensitāte pieaug vidēji par 30%-40% .

Jaunākais e-paraksta lietotājs pašlaik ir 15 gadus vecs, bet vecākais - 95 gadus vecs.

Saskaņā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pēc LVRTC pasūtījuma veiktā pētījuma datiem e-parakstu visbiežāk lieto privātajā sektorā nodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem ar augstiem vai vidēji augstiem ienākumiem, kā arī lauku reģionos dzīvojošie.

Starp iestādēm un komersantiem, kas izmanto e-parakstu, šogad visvairāk parakstījušies Valsts ieņēmumu dienesta, If P&C Insurance Latvijas filiāles, Rīgas domes, Uzņēmumu reģistra, kā arī Baltijas Apdrošināšanas nama darbinieki.

E-paraksta lietošanas statistika rāda, ka ārpus Latvijas visbiežāk šogad tas tiek lietots Zviedrijā, Somijā, Lielbritānijā un Beļģijā.

Šodien aprit desmit gadi, kopš pirmo reizi dokuments Latvijā parakstīts ar e-parakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko