Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Jaunā Apple operētājsistēma Lion būs pieejama jūlijā

6. jūnija prezentācijā Apple paziņoja, ka jaunā Apple operētājsistēma Mac videi "Mac OS X 10.7 Lion" būs pieejama lietotājiem šī gada jūlijā par cenu 29,99 ASV dolāri. Testa režīmā lietotājiem ir bijusi iespēja iepazīties ar jauno operētājsistēmu jau no februāra. Lion ir izdevies apvienot gan jau lietotājiem pierastās programmas, gan pilnekrāna aplikācijas arvien vairāk mazinot lietošanas atšķirību starp tālruņos un datoros izmantotajām saskarnēm.

Arī Lion atbalstīs skārienjūtīgās un žestu vadības iespējas, tiek piedāvāti jauni programmu un aplikāciju izvietojuma skati (launchpad), ērtai programmu izvēlei, kā arī vēl pārsimts dažādas jaunas iespējas, kas nebija pieejamas iepriekšējās versijās. Programmas būs iespējams darbināt pilnekrāna režīmā, izsaucot vadības izvēlnes tikai pie nepieciešamības, savukārt jau ierastais "dashboard", jeb pamatskats vienlaikus parādīs visus lietotāja procesus, atvērto programmatūru un dažādus ziņojumus tiešaistes režīmā.

Programmas tās aizverot saglabās skatu un stāvokli kādā tās tiks aizvērtas, lai atsākot darbu lietotājam būtu iespēja turpināt darbu tajā pat vietā. Operētājsistēmā iestrādātas automātiskās informācijas saglabāšanas iespējas, lai piemēram, pazūdot strāvai, darbs nepazustu. Tāpat tiks automātiski saglabātas dokumentu versijas, lai lietotājs varētu atgriezties kādā no iepriekšējām versijām un turpinātu darbu ar to.

Pie jaunām iespējām jāpiemin "AirDrop", jeb iespēja pārsūtīt failus no viena datora uz otru "peer-to-peer" veidā pat ja nav pieejams WiFi rūteris,d atori to veiks savā starpā bez interneta tīkla starpniecības.

Atjaunota ir arī e-pasta programma, kas tagad piedāvā sarunu skatu, kas iepriekš ir bijis pieejams iPhone tālruņos un iPad, kā arī Gmail vidēs, kad e-pasta vēstules tiek sakārtotas nevis hronoloģiski, bet gan sarakstes veidā, lai visa iepriekšējā sarakste par kādu tēmu vai ar kādu citu epasta saņēmēju būtu redzama vienuviet. Operētājsistēmā ir iestrādāts arī vienkāršs veids, kā lietotājam ieslēgt savu serveri un, piemēram, publicēt mājas lapu no sava datora. Operētājsistēma pratīs ar balsi lasīt tekstu ne tikai angļu valodā, kā tas ir bijis iepriekš, bet arī vācu, franču, krievu un 23 citās valodās. Latviešu valoda gan nav pieejama. Sistēmā ir integrētas plašākas "drag-n-drop" iespējas, lai praktiski jebkura veida saturu varētu pārvietot starp aplikācijām.

Papildus jāpiemin jauna adrešu grāmatiņa, video zvani, kas izsaucami no adrešu grāmatiņas kontaktiem, sociālo tīklu integrācija, informācijas šifrēšana datorā ar iespēju zibenīgi dzēst atslēgas kodu, kas saturu padara neizmantojamu, pilnekrāna failu satura apskate, neatverot programmu, pilnekrāna Safari pārlūks, paplašinātas ekrāna koplietošanas iespējas un daudzas citas iespējas.

Izmaiņas ir skārušas arī Apple mākoņservisu MobileMe, kas turpmāk lietotājiem būs pieejams ar nosaukumu iCloud. Operētājsistēmas lejuplādējamais apjoms ir 4GB. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko