Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zviedri izgudro aplikāciju, kas novērš muļķību rakstīšanu dzērumā sociālajos tīklos

Zviedru dzeršanas mazināšanas projektā IQ radīta viedtelefona iPhone aplikācija, kas pārbauda, vai lietotājs ir spējīgs izmantot sociālos tīklus, nesarakstot muļķības dzērumā, ziņo zviedru informācijas tehnoloģiju portāls Computer Sweden.

Aplikāciju, kas pieejama tikai zviedru valodā, sauc Fyllefilter (dzēruma filtrs), un tā pārbauda lietotāja motoriku, loģisko domāšanu u.tml., lai konstatētu, vai cilvēks nav pārmērīgi dzēris. IQ mājaslapā rakstīts, ka 45% zviedru vecumā no 18 līdz 35 gadiem ir izmantojuši sociālo tīklu Facebook reibumā.

Mājaslapā ir arī Fyllefilter interneta versijā, kas pārbauda, vai lietotājs mazāk nekā 10 sekundēs ar datora peli vai "noķert" odu, kas parādās datora displejā. Ja tas izdodas, lapa paziņo, ka cilvēks var droši doties sociālajos tīklos.

Alkohola lietošanas mazināšanas projekta gaitā jau agrāk ir izstrādāta aplikācija Fyllekameran (Dzērāju kamera). Tā darbojas, noregulējot taimeri uz brīdi, kad vakara svinēšanas gaitā varētu būt "ragi dūņās". Tad iPhone trauksme iezvanās, un lietotājs vai cits iedzeršanas dalībnieks var sākt filmēt notiekošo. Pēc 12 stundām telefons atkal iezvanās un var noskatīties iepriekšējās nakts nedarbus.

Pamācības video klipā, kas redzams IQ mājaslapā, taimeris tiek noregulēts uz plkst.2:00. Tajā brīdī lietotājs ir uzvilcis nakts stundai nepiemērotas lielas, iespējams, sieviešu, saules brilles un pie dzīru galda līgodamies, skaļi, bet nesakarīgi klaigā rupjības angļu un zviedru valodā.

IQ kustība atbalsta dažādus projektus, kuru mērķis ir mazināt alkohola lietošanu Zviedrijā, mācīt mērenību un atturēt nepilngadīgos no dzeršanas, tāpat arī izglītot vecākus un pilngadīgus ģimenes locekļus un draugus nepirkt alkoholiskos dzērienus nepilngadīgajiem. IQ mājaslapā skaidrots, ka kustību atbalsta zviedru alkohola mazumtirdzniecības monopola Systembolaget meitasuzņēmums IQ-initiativet AB, kas dibināts 2005.gadā, lai mazinātu alkohola patēriņu valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko