Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Būtiski samazināts valsts atbalsts bankām Parex un Citadele

Valsts kopš Parex bankas pārņemšanas ir būtiski samazinājusi tai sniegto atbalstu, ziņo tās akciju turētāja VAS Privatizācijas aģentūra. Šobrīd valsts atbalsts bankās Parex un Citadele kopumā ir atlicis 769 miljonu latu apmērā, kas ir par 451 miljoniem latu mazāk nekā 2009.gadā, kad valsts atbalsts sasniedza maksimālo apmēru un bija 1,22 miljardi latu.

Valsts atbalstu veido ieguldījumi pamatkapitālā, subordinētajā kapitālā, valstij emitētās obligācijas un izsniegtās garantijas.

Parex bankas restrukturizācijas plāns ir izstrādāts ar mērķi stabilizēt banku sektoru, nekropļot konkurenci un valstij maksimālā apmērā atgūt ieguldītos līdzekļus. Tas paredzēja jaunas bankas izveidošanu, kurā tiktu ieguldīti Parex bankas „labie” aktīvi. Ņemot vērā, ka plāna ietvaros bankām ir atšķirīgi uzdevumi, arī to iespējas valstij nodrošināt ieguldījumu atgūšanu ir atšķirīgas. Banka Citadele darbojas kā universāla kredītiestāde un tās uzdevums ir celt bankas vērtību, lai pārdošanas cena būtu pēc iespējas augstāka.

Šā gada februārī pabeigtā valsts termiņnoguldījumu atmaksa apliecina, ka banka sekmīgi pilda restrukturizācijas plānā paredzētos uzdevumus. Kopumā banka Citadele valstij ir atmaksājusi termiņnoguldījumus par kopējo summu 143 miljoni latu. Bankā Citadele atlikušo valsts atbalstu veido ieguldījumi bankas pamatkapitālā 77 miljoni lati, ieguldījumi subordinētajā kapitālā 45 miljoni lati un valsts garantijas EIB aizdevumu programmai 18 miljoni lati.

Banku Citadele ir paredzēts pārdot, bet, ņemot vērā situāciju Eiropas finanšu tirgos, pārdošanas process ir atlikts. Tiek plānots, ka valdība atgriezīsies pie bankas pārdošanas jautājuma izskatīšanas šā gada rudenī.

Parex banka jau no pārņemšana darbojas ar ierobežojumiem un tās galvenais uzdevums ir aktīvu restrukturizācija un pārvaldīšana. Parex bankas būtiskākais ieguldījums valsts atbalsta samazināšanā ir sindicēto aizdevumu atmaksa 163 miljoni latu apmērā no bankas atgūtajiem līdzekļiem, līdz ar to par šo summu dzēšot valsts izsniegtās garantijas. Tāpat Parex banka valstij no tās veiktajiem ieguldījumiem ir atmaksājusi pagājušā gadā 7 miljonus latu un šogad pirms termiņa vēl 5 miljonus latu, neskaitot procentu maksājumus.

Parex bankā valsts atbalstu šobrīd veido ieguldījumi pamatkapitālā 206 miljonu latu apmērā un valsts ieguldījumi bankas obligācijās 423 miljonu latu vērtībā. Lai samazinātu izmaksas, Parex banka šogad darbu turpinās bez bankas licences.

Parex bankai atšķirībā no citām bankām aktīvu portfelis ir fiksēts un bankai nav iespēju papildus pelnīt. Tāpat kā citām bankām krīzes rezultātā portfeļa vērtība ir kritusies un iespējas atgūt tā vērtību pilnā apjomā būs atkarīgas no tirgus situācijas tuvākajos gados. Lai arī ekonomika atdzīvojas, tomēr, ņemot vērā ekspertu prognozes, tik strauja izaugsme nekustamā īpašuma tirgū, lai pilnā apmērā kompensētu zaudēto, visticamāk nebūs iespējama”, komentēja Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere.

Papildus atmaksātajiem valsts noguldījumiem un dzēstajām valsts garantijām, abas bankas valstij kopumā par izmantoto valsts atbalstu procentos ir samaksājušas 129,77 miljonus latu. Tai skaitā Parex valstij ir samaksājis 110,22 miljonus latu, bet banka Citadele 19,55 miljonus latu.

"Jau šobrīd skaidrs, ka valsts lēmums glābt Parex banku bija pareizs. Latvijas Banka bija aprēķinājusi, ka Parex bankas krahs tautsaimniecībai izmaksātu gandrīz 3 miljardus latu. Bankas glābšana valstij tieši un netieši ir izmaksājusi 1,22 miljardus latu, no kuriem ir atgūti 451 miljoni un vēl jāatgūst 769 miljoni. Ņemot vērā, ka restrukturizācijas plānam atvēlētais laiks vēl pat nav pusē, tiks turpināts iesāktais darbs, lai maksimāli efektīvā veidā atgūtu valsts ieguldītos līdzekļus. Konkrēti cipari gan būs atkarīgi no tirgus situācijas”, atzīmēja VAS Privatizācijas aģentūra Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses