Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jūnijs atnes straujāko gada inflācijas tempu šogad

Jūnijs atnesis straujāko gada inflāciju šogad – gada inflācijas temps sasniedzis 2,8%. Preču cenu izaugsme paātrinājās līdz 2,5% gada laikā, kamēr pakalpojumu cenu gada izaugsme bija 3,3%, kas ir līdzīgs temps kā iepriekš. Turpmākajos mēnešos varam sagaidīt līdzīgu vai nedaudz straujāku inflāciju, proti, gada inflācijas tempi svārstīsies tuvu 3% atzīmei.

Straujāku patēriņa cenu kāpumu jūnijā galvenokārt noteica ar transportu un ar mājokli saistītu preču un pakalpojumu cenu izaugsme. Transporta kategorijā auga degvielas cenas. Tās palielinājās naftas cenas kāpuma ietekmē, ko novērojām maija beigās un jūnija sākumā.

Mēneša laikā degvielas cenas kāpa par vairāk nekā 4%.

Tādējādi par degvielu bija jāmaksā par aptuveni 17% vairāk nekā pērnajā jūnijā. Mājokļa kategorijā auga ūdensapgādes un citu ar mājokli saistītu pakalpojumu cenas. Mēneša laikā cenas augušas par nedaudz virs 3%, bet gada laikā – par vairāk nekā 6%. Tas lielā mērā saistāms ar Rīgas Ūdens ūdensapgādes un kanalizācijas tarifu kāpumu, kas stājās spēkā 1. jūnijā.

Šī gada pirmajā pusgadā vidējā gada inflācija bijusi 2,2%. Ņemot vērā dažādus gada inflāciju paaugstinošos faktorus turpmākajos mēnešos, piemēram, ar naftas cenu saistītos, tas liek domāt, ka šogad vidējā gada inflācija varētu būt robežās starp 2,5% un 3%.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses