Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijā ir mazāk noguldītāju, bet lielāki noguldījumi, kā citur Baltijā

Igaunijas patērētāju noskaņojums joprojām ir augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā, bet lielā plaisa, kādu uzrādīja Igaunijas un citu Baltijas valstu patērētāju uzticības indekss, 2011. gadā ir izzudusi, norāda SEB bankas pārstāvji.

Pieticīgais patērētāju noskaņojums laikā, kad pieaug nodarbinātība un mājsaimniecību ienākumi, sekmē pozitīvas izmaiņas mājsaimniecību finansēs, uzrādot uzkrājumu pieaugumu, secināts SEB Baltijas Mājsaimniecību finanšu apskatā.

Pēc SEB bankas Igaunijā mājsaimniecību ekspertes Trīnas Messimas domām pieticīgais patērētāju noskaņojums laikā, kad pieaug nodarbinātība un mājsaimniecību ienākumi, visticamāk, ir skaidrojama ar to, ekonomikas eksperti ir būtiski mazinājuši ekonomikas attīstības prognozes Baltijas valstīs, ko izraisīja parādu krīzes attīstība Eiropā.

Kā secināts Baltijas mājsaimniecības apskatā, piesardzīgais mājsaimniecību noskaņojums Igaunijā sekmē uzkrājumu veidošanu finanšu institūcijās.

Salīdzinot Baltijas valstu mājsaimniecību veiktos uzkrājumus un finansiālās saistības, Igaunijā mājsaimniecības ir izveidojušas lielākos uzkrājumus un tām ir arī augstākais aizdevuma līmenis uz vienu iedzīvotāju, Lietuvas mājsaimniecībās pastāv viszemākā aizņēmumu/uzkrājumu  proporcija, jo uzkrājumi uz vienu cilvēku ir augstāki par aizdevumiem uz vienu cilvēku, savukārt Latvijas mājsaimniecībām ir zemākais noguldījumu līmenis finanšu institūcijās, taču to pašu nevar teikt par aizdevumu apjomu uz vienu cilvēku.

"Skaidrs, ka ne katra privātpersona veic uzkrājumus. Izdalot finanšu iestādēs uzkrātos noguldījumu apjomus ar uzkrājumus veidojošo cilvēku skaitu, var secināt, ka Latvijā ir salīdzinoši mazāk noguldītāju nekā Lietuvā un Igaunijā, bet šie noguldītāji ir uzkrājuši daudz lielākas summas," skaidro SEB bankas Lietuvā ģimenes finanšu eksperte Julita Varanauskiene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses