Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LPS prasīs jau šogad palielināt procentu likmi IIN sadalījumā par labu pašvaldībām

Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) neapmierina valdības lēmums, ka procentuālais iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalījums starp valsti un pašvaldībām paliek nemainīgs, proti - 80% tiek novirzīti pašvaldību budžetam, bet 20% - valstij.

LPS priekšsēdētāja vecākais padomnieks Māris Pūķis pastāstīja, ka šis piedāvājums tiek uztverts kā valdības sākotnējā pozīcija ikgadējām sarunām. "Sarunās ar Finanšu ministriju prasīsim jau šogad palielināt procentu likmi par labu pašvaldībām, lai panāktu taisnīgāku nodokļu pārpildes sadalījumu. Krīzes gados pašvaldību ieņēmumi ir samazinājušies daudz lielākā proporcijā nekā valsts ieņēmumi," sacīja Pūķis.

LPS ir savs piedāvājums IIN sadalījuma proporcijai - jau nākamgad obligāti jākompensē zaudējumi pašvaldību ieņēmumos, kas radušies, samazinot tikai mazāko darbaspēka nodokļa daļu. Lai kompensētu nodokļa likmes samazinājumu par vienu procentpunktu, jāpalielina atskaitījuma likme pašvaldībām vismaz par 4%, informēja Pūķis.

Tomēr viņš norādīja uz citiem faktoriem, kas arī būtu jāņem vērā saistībā ar procentuālo sadalījumu, piemēram, jauni valsts pārvaldes uzdevumi pašvaldībām un jaunas pašvaldību funkcijas, neapliekamā minimuma un minimālās darba algas izmaiņas.

Pēc LPS domām, perspektīvā būtu jāatjauno pašvaldību izdevumu proporcija valsts kopbudžetā. Pašvaldības sniedz iedzīvotājiem nepieciešamākos pakalpojumus, kas skar katru ģimeni, un nav pamata šo pakalpojumu finanšu daļu kopējos valsts un pašvaldību izdevumos samazināt, uzsver LPS pārstāvis.

Viņš informēja, ka LPS pozīcija tiks precizēta ikgadējo sarunu gaitā, ņemot vērā biedru viedokli.

Jau ziņots, ka, lai noteiktu fiskālās telpas 2013.-2015.gadam lielumu valsts budžetā, valdība nolēma, ka procentuālais sadalījums starp valsts un pašvaldību budžetu 2013.gadā paliek nemainīgs. Patlaban no IIN ieņēmumiem 80% tiek novirzīti pašvaldību budžetam, bet 20% ir valsts daļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses