Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Premjers: Jauno pasažieru vilcienu iegādi Latvijai var nākties finansēt vienai pašai

Nekvalitatīva AS Pasažieru vilciens (PV) un Spānijas uzņēmumu Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF) jauno pasažieru vilcienu piegādes līguma dēļ Latvija var zaudēt visu Eiropas finansējumu un visas izmaksas var nākties segt pašiem, trešdien telekompānijā LNT atzīmēja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Pieļaujot kļūdas līguma slēgšanā, Latvijai "draud finanšu korekcija no Eiropas puses līdz pat 100% apmērā", izteicās politiķis.

Kā uzsvēra Ministru prezidents, šis arī ir galvenais iemesls piesardzībai no Finanšu ministrijas puses (FM), tāpēc Satiksmes ministrijai (SM) uzdots noskaidrot visus darījuma aspektus.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Preses un informācijas nodaļas vadītāja Sanita Jemberga aģentūrai LETA sacīja, ka EK par vērienīgo iepirkumu patlaban komentārus nesniegs, jo gaida izziņotās tikšanās rezultātus un veic dokumentu izpēti, lai varētu sniegt pamatotu novērtējumu.

FM, izvērtējot noslēgtā līguma atbilstību iepirkuma nolikumā pievienotajam līguma projektam, secinājusi, ka PV vērienīgajā jauno vilcienu iepirkumā ne tikai nav ievērojusi ministriju un citu iestāžu iepriekš oficiāli izteiktos iebildumus, lai nepieļautu būtisku izmaiņu veikšanu līgumā, bet arī nav ņēmusi vērā valdības iepriekš paustos norādījumus.

PV vadība gan noraida bažas par iespējamu līgumu punktu neatbilstību sākotnējam variantam un uzsver, ka, sludinot konkursu, bija sajaukti kopā divi līgumi - iepirkuma un uzturēšanas.

PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds atturējās nosaukt summu, kāda PV būtu jāmaksā līguma laušanas gadījumā, taču uzsvēra, ka šādi tiktu zaudēja Eiropas Savienības nauda un prestižs, ka arī valsts budžetā neienāktu nodokļi 170 miljonu latu apmērā.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis uzdevis ministrijas un PV pārstāvjiem tikties ar EK pārstāvjiem, lai pārrunātu FM paustās bažas un publiskajā telpā izskanējušo informāciju par iespējamām jauno vilcienu līgumā attiecināmo izmaksu korekcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses