Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rimšēvičs: Neieviešot eiro, 2,3 miljardus latu parāda pārfinansēšana varētu izmaksāt miljardu latu

Ja Latvija 2014.gadā neieviesīs eiro, tai 2,3 miljardus latu lielā parāda pārfinansēšana un apkalpošana izmaksās vienu miljardu latu jeb katru gadu procentos būs jāmaksā 100 miljoni latu, šodien preses konferencē paziņoja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš skaidroja, ka 2,3 miljardus latu lielais parāds ir jāpārfinansē 2014. un 2015.gadā un esot svarīgi, kādas būšot procentlikmes - vai no 2% līdz 2,5% vai no 5 līdz 5,5%. Starpība desmit gados esot gandrīz miljards latu. Pie sliktākām procentlikmēm ik gadu procentos būs jāizmaksā 100 miljoni latu.

Ieviešot eiro, parāda apkalpošana būšot būtiski lētāka.

Rimšēvičs arī noraidīja izskanējušo informācija, ka Latvijai, ieviešot eiro, būs jāmaksā citu valstu stabilizācijas fondā miljardiem latu. Patiesībā Latvijai ik gadu būšot jāmaksā 30 miljoni latu piecus gadus jeb kopā 150 miljonus latu fondā jeb patstāvīgi funkcionējošā glābšanas sistēmā. Latvija kļūtu par šī fonda līdzīpašnieci, valsts īpašumā būtu kapitāldaļas, un tā saņemtu dividendes. Aizņēmējiem savukārt būtu pienākums naudu atdot pat pēc savas maksātnespējas. Latvija iegūtu uzkrājošās apdrošināšanas polisi. Tas nozīmē, ka Latvija varētu izdevīgāk aizņemties un nodrošinātu investīcijas, skaidroja Rimšēvičs.

Latvijas Bankas vadītājs uzskata, ka situācija, lai Latvija 2013.gada vidū tiktu uzaicinātu iestāties eiro zonā, ir tik reāla kā nekad iepriekš. Prognozes liecinot, ka inflācija mazināsies un varēs izpildīt Māstrihtas kritēriju, arī budžets tiek veidots ar pieļaujamo deficīta normu - 2,5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses