Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rimšēvičs: Parex būtu jāpārdod

Parex banka kā zaudējumus nesoša banka valstij šobrīd būtu jāpārdod, tas arī ļautu izvairīties no nākotnes zaudējumu kapitalizācijas, intervijā NRA šodien saka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Viņaprāt, «cena šobrīd nebūtu tik svarīga, svarīgi būtu atgūt šos ieguldījumus 650 miljonu latu apmērā».

Kā teicis I.Rimšēvičs, Latvijas valstij Parex bankā nākotnē noteikti būs vēl jāliek kapitāls, tāpēc ļoti svarīgi «izstrādāt sarunu vešanas procedūru ar investoriem». Viņš atgādina, ka Latvijas valsts šajā bankā jau ir ieguldījusi 190 miljonus kapitālā un 650 miljonus noguldījumos.

Viņš arī neatkāpjas no domas, ka lēmums valstij pārņemt banku bija ļoti pareizs. «Mūsu atbilde tik tiešām bija, ka šīs bankas sabrukums vai darbības apturēšana nestu ļoti nopietnas sekas tautsaimniecībai,» teic I.Rimšēvičs.

«Sekas mēs nestādāmies priekšā. Tā nebija nekāda sakņu vairumtirdzniecības bāzes slēgšana. Tā bija otra lielākā Latvijas komercbanka, kuras aizvēršana droši vien sekmētu naudas aizplūšanu no visām pārējām Latvijas bankām, un mēs vēl nezinām, cik daudz komercbanku Parex banka būtu sev paņēmusi līdzi,» teic Latvijas Bankas prezidents.

Vaicāts pat lata devalvāciju, viņš kategoriski teic, ka šis jautājums nav un netiks apspriests. «Tas šobrīd ir galvenais stabilitātes nosacījums, un devalvācija šajā situācijā radītu vēl lielāku haosu un nestabilitāti. Tādā gadījumā gaidīt kādas ārvalstu investīcijas un stabilitāti mums vispār nenāktos,» saka I.Rimšēvičs.

Uz jautājumu, vai lata devalvācija nevarētu palielināt apgrozījumā esošo naudas bāzi, I.Rimšēvičs norāda, ka naudas bāze patiesi ir samazinājusies, taču «cilvēki ir vienkārši nomainījuši latus pret eiro». «Bet tā nauda jau nekur no Latvijas nav aizgājusi. To es neminēju savā ziņojumā. Viņa tepat vien ir. Viņa ir vienkārši samainījusies no latiem uz eiro,» saka Latvijas Bankas prezidents.

Viņš arī norāda, ka Latvijas Banka ir atpirkusi jau kādus 150 miljonus eiro atpakaļ. «Ja situācija stabilizēsies, tad turpināsim atpirkt šos eiro un laist latus apgrozībā. Sistēma strādā. Jo būs lielāka stabilitāte, jo vairāk naudas atgriezīsies sistēmā,» saka I.Rimšēvičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses