Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

UR atsaka reģistrēt airBaltic 47,2% akciju apķīlāšanu

Uzņēmumu reģistra (UR) valsts notārs, izskatot iesniegto lūgumu reģistrēt valstij piederošo Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic 224 453 jeb 47,2% akciju apķīlāšanu, atteicis reģistrēt šādu prasības nodrošinājuma līdzekli, aģentūrai BNS pavēstīja UR galvenā valsts notāra vietnieks juridiskajos jautājumos Sandis Karelis.

Viņš paskaidroja, ka UR kompetencē neietilpst izmaiņu reģistrācija akcionāru sastāvā, attiecīgi akciju apķīlāšana nevar tikt veikta UR. "Saskaņā ar likumu akciju sabiedrību akcionāru reģistra kārtošana, tostarp izmaiņu reģistrācija, ir pašas akciju sabiedrības valdes ziņā, savukārt uzrādītāja akciju iegrāmatošana notiek Latvijas Centrālajā depozitārijā. Tāpat iesniegtajā tiesas lēmumā par akciju apķīlāšanu norādīts, ka apķīlātas tiek akcijas, kas atrodas finanšu instrumentu kontā, par to izdarot ierakstu akcionāru sarakstā, kuru kārto depozitārijs," sacīja Karelis."Acīmredzami ir nobriedusi vajadzība izlemt jautājumu par akcionāru reģistra kārtošanas nodošanu UR kompetencē, jo sabiedrību ar ierobežotu atbildību gadījumā šādu aizliegumu reģistrācijas tiek veiktas UR, kamdēļ gan nevarētu padarīt skaidrāku un caurredzamāku šo procesu?" viņš teica.

Iepriekš Dienas Bizness rakstīja, ka ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu apķīlātas Latvijas valstij piederošas 224 453 jeb 47,2% lidsabiedrības airBaltic akcijas.

Apķīlātas tiek tās lidsabiedrības vārda akcijas, kuras agrāk piederēja privātajam akcionāram SIA Baltijas aviācijas sistēmas (BAS).

Šāds lēmums pieņemts sakarā ar Rīgas apgabaltiesā iesniegto BAS prasību pret maksātnespējīgo AS Latvijas krājbanka, AB Bankas Snoras un Latvijas Satiksmes ministriju par darījumu atzīšānu par spēkā neesošiem, īpašuma tiesību atzīšanu, valdījuma nodibināšanu un komercķīlas izlietošanas paziņojuma atzīšanu par spēkā neesošu, kurā ietverts arī pieteikums par prasības nodrošināšanu.

To, ka Uzņēmumu reģistrs ir saņēmis attiecīgu iesniegumu par airBaltic 224 453 akciju apķīlājumu, apliecina arī Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Pērnā gada novembra nogalē AS Latvijas krājbanka izmantoja savas ķīlas ņēmēja tiesības un pārdeva ķīlu - 224 453 lidsabiedrības airBaltic akcijas par to nominālvērtību Latvijas valstij — Satiksmes ministrijai. Šī darījuma rezultātā gan samazināts BAS parāds bankai un tās rīcībā esot palikusi tikai viena airBaltic akcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses