Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Zinātnē ieguldīs 56 miljonus latu

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) ir sākusi slēgt vienošanās par finansējuma piešķiršanu vairāk nekā 56 miljoni latu apjomā deviņu projektu īstenošanai, ko 50 - 100 % apmērā līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

VIAA Struktūrfondu programmu vadības nodaļas projektu vadītāja Ruta Mihalovska, projektu īstenošanas gaitā, sadarbojoties nozīmīgākajām Latvijas zinātniskajām institūcijām un izveidojot valsts nozīmes pētniecības centrus (VNPC), plānots pilnveidot zinātnisko un pētniecības aprīkojumu un iegādāties jaunas iekārtas deviņu pētniecības virzienu attīstībai.

Enerģijas un vides resursu ieguves un ilgtspējīgas izmantošanas tehnoloģiju VNPC finansējuma saņēmējs būs Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), sadarbības partneri - Latvijas Universitāte (LU), LU aģentūra LU Bioloģijas institūts, Fizikālās enerģētikas institūts.

Farmācijas un biomedicīnas VNPC finansējuma saņēmējs būs Latvijas Organiskās sintēzes institūts ar sadarbības partneriem - Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, LU, RTU. Informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju VNPC finansējuma saņēmējs būs Ventspils augstskolas Inženierzinātņu institūts Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs, bet sadarbības partneri - Elektronikas un datorzinātņu institūts, LU aģentūra LU Matemātikas un informātikas institūts, LU, RTU.

Latviešu valodas, kultūrvēsturiskā mantojuma un radošo tehnoloģiju VNPC finansējuma saņēmējs būs LU, bet sadarbības partneri - LU aģentūras LU Latvijas vēstures institūts, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, LU Filozofijas un socioloģijas institūts.

Lauksaimniecības resursu izmantošanas un pārtikas VNPC finansējuma saņēmējs - Latvijas Valsts augļkopības institūts, bet sadarbības partneri - Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts, Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts, LU.

Meža un ūdens resursu VNPC finansējuma saņēmējs - LLU, sadarbības partneri - Latvijas Hidroekoloģijas institūts, Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūts, Daugavpils universitāte, LU, Latvijas valsts mežzinātnes institūts Silava.

Nanostrukturēto un daudzfunkcionālo materiālu, konstrukciju un tehnoloģiju VNPC finansējuma saņēmējs - LU aģentūra LU Cietvielu fizikas institūts, sadarbības partneri - LU, LU aģentūras LU Fizikas institūts, LU Polimēru mehānikas institūts, RTU, RTU Neorganiskās ķīmijas institūts.

Sabiedrības veselības un klīniskās medicīnas VNPC finansējuma saņēmējs būs Rīgas Stradiņa universitāte, sadarbības partneris - LU.

VNPC sociālekonomikā un sabiedrības vadībā finansējuma saņēmējs būs LU, sadarbības partneris - Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts.

Lai gan vienošanās VIAA paraksta ar projektu finansējuma saņēmējiem, zinātnes infrastruktūru modernizēs visās projektu īstenošanā iesaistītajās zinātniskajās institūcijās.

"ERAF līdzekļi zinātnes infrastruktūrai ir ilgi gaidīts un nozīmīgs atbalsts, kas ne vien rada iespējas pilnveidot zinātnisko un pētniecības aprīkojumu, bet arī veicina vairāku zinātnisko institūciju sadarbību vienota mērķa sasniegšanā. Esmu pārliecināta, ka šāds zinātnisko institūciju sadarbības modelis, izveidojot valsts nozīmes pētniecības centrus, stiprinās gan iesaistītās institūcijas, gan zinātni un pētniecību kopumā," uzsver VIAA direktore Dita Traidās.

Projektu iesniegumu atlases pirmajā kārtā pieejamais kopējais finansējums ir 56 348 117 lati ar dažādu ERAF finansējuma apjomu un sadalījumu dažādiem finansējuma saņēmējiem. Kombinētā atbalsta veida projektā projekta daļai, kas nav saistīta ar komercdarbības atbalstu, ERAF līdzfinansējuma apmērs ir 89,5%, bet ar saimniecisko darbību saistītai projekta daļai ERAF līdzfinansējumu piešķir no 50% līdz pat 100% apmērā atkarībā no pētniecības organizācijas statusa un atbilstības mazā/vidējā/lielā komersanta definīcijai. Pārējo līdzfinansējumu nodrošina zinātniskā institūcija.

Šajā ERAF aktivitātē pirmajā kārtā ir noteikta ierobežota projektu iesniegumu atlase, bet otrajā kārtā - atklāta projektu iesniegumu atlase ar plašāku projektu iesniedzēju loku, ko veic Izglītības un zinātnes ministrija.

ES struktūrfondu 2007.-2013.gada plānošanas periodā VIAA veic sadarbības iestādes funkcijas struktūrfondu vadībā izglītības un zinātnes jomā, nodrošinot atklātas projektu iesniegumu atlases Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektiem un visu, tostarp ESF un ERAF, apstiprināto projektu īstenošanas uzraudzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses