Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvenergo meitasuzņēmumu Augstprieguma tīkls nodod FM pārraudzībā

Ministru kabinets otrdien, 29. novembrī, atbalstīja neatkarīga elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora izveidi, no AS Latvenergo atsavinot AS Augstsprieguma tīkls kapitāla daļas Latvijas Republikai un nododot tās Finanšu ministrijas (FM) valdījumā.

Ar pārvades sistēmas operatora nodalīšanu Latvija veic tālāku elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, tādejādi veidojot lielāku tirgus pārskatāmību attiecībā uz tīklu darbību un piegādēm.

Augstsprieguma tīkla daļas tiks nodotas valdījumā FM saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu, kas nosaka, ka viena un tā pati persona nevar tieši vai netieši kontrolēt vienlaikus elektroenerģijas ražošanas un tirdzniecības, kā arī pārvades darbības. Līdz ar to, Latvenergo, kas nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu un tirdzniecību, vienlaikus nevar nodarboties arī ar pārvadi. Ņemot vērā, ka Ekonomikas ministrija jau ir Latvenergo kapitāla daļu turētāja, tā nevar būt arī Augstsprieguma tīkla kapitāla daļu turētāja, tāpēc Augstsprieguma tīkla daļas saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu tiks nodotas FM.

Latvija, izvērtējot dažādus apstākļus, kā piemērotāko risinājumu izvēlējās veidot neatkarīgu sistēmas operatoru, jo tas nodrošinās pārvades sistēmas operatora funkciju un pārvades pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību, kā arī nepastāv juridiski šķēršļi tā ieviešanai. Izvēlētais ražotāja un pārvades sistēmas nodalīšanas modelis  neietekmēs pārvades pakalpojumu tarifus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses