Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šīns: Vietējā tirgū nav nekustamo īpašumu pircēju

Patlaban vietējā nekustamo īpašumu tirgū pircēju nav vispār, jo diemžēl cilvēki ir sabiedēti un viņiem nav pārliecības par stabilitāti nākotnē. Tie satricinājumi, kas ir bijuši tautsaimniecībā, pagājušā gada nogales notikumi banku sektorā, nav tie, kas šo pārliecību varētu radīt, sacīja Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas un uzņēmuma Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Viņš sacīja, ka, salīdzinot ar 2008. gadu un 2009. gadu, nevarētu teikt, ka patlaban situācija nekustamo īpašumu tirgū būtu slikta, lai gan arī patlaban cenu dinamika visvairāk tirgotajam nekustamo īpašumu segmentam - dzīvokļiem - nav īpaši pozitīva.

"Tendence ir diezgan pesimistiska, lai gan būtiski pieaug darījumu skaits, kas ir labs rādītājs. Pērn 11 mēnešos darījumu skaits audzis par 14,7%. Tomēr cenas stāv uz vietas," skaidro Šīns.

Jautāts, vai īpašumu pircējiem tā varētu būt laba ziņa, ka cenas neaug, Šīns atbildēja, ka tas ir diezgan maldīgs uzskats - vērtēt notiekošo tirgū ar potenciālā pircēja acīm, turklāt Latvijā patlaban nemaz neesot tās kategorijas, ko varētu klasificēt kā īpašuma pircēju.

"Iespējams, ka pircējus varētu radīt baņķieri, nolemjot veicināt hipotekāro kreditēšanu. Lielākā problēma ir tā, ka baņķieri to nenolems, kamēr īpašumu cenas atrodas tajā līmenī, kur tās ir tagad. Izsniegto kredītu skaits ir minimāls. Kāpēc baņķieri ir tik pasīvi? Viņi redz to, ka nekustamo īpašumu tirgus kā kopums vēl joprojām, tēlaini izsakoties, ir zem ūdens," skaidroja Šīns.

Viņš sacīja, ka banku agrāk izsniegtie kredīti nav segti ar šā brīža īpašumu tirgus vērtību, un krīzes laikā notikušie atplūdi vēl aizvien nav kompensēti. "Šo iemeslu dēļ mēģinājumi iestāstīt sev, ka tas ir labi, ka nekustamie īpašumi patlaban ir lēti, zināmā mērā ir šaušana kājās pašiem sev," piebilda Šīns.

Patlaban veidojas likumsakarīga ķēde - īpašumi ir lēti, baņķieri vēl nav atguvuši iepriekš izsniegtos līdzekļus un tāpēc nedod jaunus kredītus, uzskata Šīns.

"Arī daudzas mājsaimniecības, kuras iepriekš aizņēmušās 100 000 latu mājoklim, tagad redz, ka šis mājoklis maksā tikai 40 000 latu. Pieņemsim, ka ar baņķieru palīdzību šādas mājsaimniecības kaut kā tiek galā ar ikmēneša kredītmaksājumiem, bet tas šīm mājsaimniecībām nerada nekādu optimismu, nerada nekādu vēlmi tērēt. Problēma ir tā, ka nekustamo īpašumu tirgus ir diezgan emocionāls. Lai cilvēks sadūšotos, ietu uz banku un ņemtu jebkādu kredītu, viņam ir jābūt attiecīgi noskaņotam. Jābūt kaut kādam pozitīvam fonam, kas iedvesmo uz šādu rīcību, bet patlaban nekas tāds nenotiek," piebilda nekustamo īpašumu tirgus speciālists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses