Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ZRP paspārnes organizācija rosina privatizēt Rīgas un Ventspils ostas

Ar priekšlikumu tirgot biržā Rīgas un Ventspils brīvostu akcijas Satiksmes ministrijā vērsusies sabiedriska organizācija, kuru pārstāv Zatlera Reformu partijas ostu darba grupas loceklis Aivis Landmanis. Lai gan priekšlikums noraidīts, Reformu partijas biedrs no savas ieceres neatsakās un centīsies īstenot tās pieņemšanu Saeimā, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

Pirms pāris mēnešiem Zatlera Reformu partija centās Rīgas ostas pārvaldē ielikt savu cilvēku – Sandri Sondori Kukuli. Šis mēģinājums neizdevās. Šobrīd Zatlera Reformu partijai ir jauna ideja – Rīgas ostas akcijas kotēt biržā un daļēji pārvaldi privatizēt. Zināmi jau arī vairāki potenciālie pircēji.

2010. gada vidū vairākas ministrijas saņēma paziņojumu no Ķīnas vēstniecības ekonomikas atašeja.  Tajā bija minēts, ka Ķīnas uzņēmumu grupa HNA būtu ieinteresēta iegādāties aviokompāniju airBaltic, Rīgas lidostu un Rīgas brīvostu. Ap to pašu laiku sarunās ar Latvijas valdības pārstāvjiem savu interesi par Rīgas ostas iegādi izrādīja Apvienoto Arābu Emirātu kompānija Dubai Port World. Sarunas neturpinājās un tālāki lēmumi nesekoja, jo likums neļauj pārdot ostas.

Lai uzlabotu ostu likumu, šobrīd Satiksmes ministrijā izveidota darba grupa. Pārmaiņas ierosinājusi Zatlera Reformu partija, atsaucoties uz Amerikas tirdzniecības palātas un Ventspils tā saucamo opozicionāru uzņēmēju sūdzībām.

Šos opozicionārus Satiksmes ministrijas darba grupā pārstāv biedrība Baltijas asociācija – transports un loģistika, kuru vada Ventspils domes deputāts Aivis Landmanis. Organizācija iesniegusi priekšlikumu lielo ostu pārvaldes kapitalizēt un to akcijas pārdot Rīgas biržā.

“Mūsuprāt, tas ir veids, kā padarīt ostu darbību mazāk politizētu un, ja mēs kotējam tās lietas vēl biržā, tad arī atvērtāku. Tas nozīmē, ka tad būs biržas instruments, kur mazākuma akcionārs sekos caur depozitāriju līdz un prasīs dažādas atskaites, lai nenotiktu naudas izšķērdība,” stāstīja Aivis Landmanis.

Saeimas Tautsaimniecības komisiju vada Zatlera Reformu partijas biedrs Vlačeslavs Dombrovskis. Viņš par ostas privatizācijas ierosmi ir atturīgs. Sākumā esot nepieciešami argumenti, kā tas uzlabos ostu darbu un garantijas, ka privātā investora piesaiste neradīs jaunus interešu konfliktus.

Jautājums esot par to, “kam piederēs šī infrastruktūra un kā tā tiks pārvaldīta. Kā mēs to nodalīsim no tiem uzņēmējiem, kuri izmantos šo infrastruktūru,” spriež Dombrovskis.

Līdzīgi domā arī vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs. No plašāka komentāra viņš atteicās, jo neesot gana labi iepazinies ar priekšlikumiem Ostu likumā.

Cietu “nē” ostu privatizācijai pauž satiksmes ministrs Aivis Ronis. Viņš iebilst arī pret citām radikālām pārmaiņām ostu pārvaldē.

“Osta ir stratēģisks valsts objekts un arī aktīvs. Un dodot to pārvaldījumā privātai kompānijai, vēl jo vairāk ārvalstu..., es to uzskatu par neiespējamu,” norādīja Ronis. Viņaprāt pašreizējais modelis – pašvaldība kopā ar valdību,  - strādā ļoti labi.

Saeima Ostu likumu sāks revidēt pēc mēneša. Pirms tam Ronis ieplānojis deputātiem sarīkot ekskursijas Rīgas un Ventspils ostā. Tas palīdzēšot pieņemt izsvērtus lēmumus. Nacionālā apvienība par grozījumiem ostu likumā neesot lēmusi. Savukārt Vienotība privatizāciju neatbalsta.

“Manuprāt, tas nav īsti gudrs priekšlikums, jo šobrīd ostu pārvalde, kas organizē kanalizāciju, loču darbu, gan visu to ūdens ceļu attīrīšanu, viņi savu darbu dara labi,” spriež Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Viņš norāda: “Ir Valsts kontroles ziņojums, ka ostu pārvaldēs ir salīdzinoši necaurspīdīgi procesi un tam kaut kādā mērā, protams, var piekrist. Uzlabojumi tur būs vajadzīgi.”

Tikmēr Nekā Personīga rīcībā esošās ziņas liecina, ka tuvāko nedēļu laikā paredzētas kārtējās kadru pārmaiņas Ventspils un Rīgas ostās. Satiksmes ministrijas pārstāvi Ventspils ostā Arti Stucku iecerēts nomainīt ar ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu, savukārt zaļo zemnieku iecelto pārstāvi Rīgas ostā Jāni Vaskānu varētu nomainīt ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Reimanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses