Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jūtas vairāk iesaistīti

Pandēmijas fons strādājošajiem izceļ dzīves un darba vērtības.

Latvijas uzņēmumos un iestādēs darbinieku piesaistība un lojalitāte ir augusi, liecina pētījumu un konsultāciju kompānijas Kantar šīgada janvārī veiktā darba ņēmēju aptauja.

Šādu aptauju kompānija kopš 2005. gada veic regulāri, reizi divos gados, izmatojot divas specializētas metodoloģijas: TRI*M darbinieku piesaistības metodoloģiju un Augsta snieguma organizācijas (HiPO – High Performance Organisations) metodoloģiju. 

Kā rāda pētījums, Latvijas darbinieku kopējais TRI*M piesaistības indekss šogad ir pakāpies par septiņiem punktiem (sasniedzot 67 punktus) un ir vērtējams kā vidēji augsts, turklāt tas ir vēsturiski augstākais rādītājs pēdējo 15 gadu laikā. Šis darbinieku lojalitātes indikators ir arī salīdzinoši augstāks nekā vidēji Baltijā, kur tas ir 57 punkti. 

Piesaistības indeksā divu pēdējo gadu laikā būtiski pieaudzis vērtējums, ko darbinieki izsaka par savu kopējo apmierinātību: pozitīvi komentāri par to minēti 73% gadījumu, bet negatīvi – 32%. 

No pozitīvajiem komentāriem daudz biežāk nekā iepriekš minēti "stabils darbs", "regulāra alga", "laba darba organizācija", "labi darba apstākļi un vide", "atbalstoša un uzticama vadība", "labs kolektīvs", "ir darbs", "jūtos novērtēts darbā" u. tml.

No negatīvajiem komentāriem savukārt salīdzinoši biežāk minēta "neatbilstoša alga". Raksturīgi, ka Covid-19 pandēmijas laikā darba ņēmēji biežāk nekā iepriekš snieguši negatīvus komentārus arī par to, ka ir "nepietiekams darba apjoms".

Komentējot pētījumā fiksētos rezultātus, tā autori norāda, ka uzņēmumu vadības attieksmei, izpratnei, atsaucībai, komunikācijai ar darbiniekiem šajos pandēmijas apstākļos ir ļoti liela, pat izšķiroša loma un nozīme: strādājošie ieklausīšanos viņu vajadzībās un atbalstu uztver ļoti atzinīgi un patiesi novērtē. 

Pandēmijas negatīvais fons un krīzes apstākļi aktualizē un izceļ dzīves un darba patiesās vērtības – cilvēki savu ikdienas darbu nereti ierauga citā gaismā, daudzi uzsver, ka viņu darbs ir interesants un aizraujošs, patiess sirds aicinājums, sniedz laimes, piepildījuma, gandarījuma sajūtu, un daudzi ļoti novērtē arī to, ka darbs ir drošs un stabils.

Tāpat situācijā, kad apkārtējā sociālā un kultūras dzīve lielā mērā ir apstādināta, daudziem darbs ir viena no retajām jomām, kur pašrealizēties, uzņemt savu "gara maizi", komunicēt ar kolēģiem un socializēties, gūt savstarpēju atbalstu, vienotības un kopības sajūtu.

Daļa strādājošo nenoliedzami ir arī samazinājuši savas ekspektācijas pret darba devējiem, un ir arī darbinieki, kuri šobrīd ir priecīgi par to vien, ka viņiem vispār ir darbs un iztika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses