Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

"Daibe" sāk ražot elektroenerģiju no poligona gāzes

Ziemeļvidzemes reģionālajā atkritumu noglabāšanas poligonā "Daibe" realizēts atjaunojamās enerģijas projekts, kas paredz poligona gāzes savākšanu no pirmās atkritumu noglabāšanas krātuves un tās tālāku izmantošanu elektroenerģijas ražošanai, aģentūrai BNS pavēstīja Ziemeļvidzemes Atkritumu apsaimniekošanas organizācijas (ZAAO) attīstības daļas vadītāja vietnieks Kaspars Pabērzs.

Projekta kopējās investīcijas ir 533 tūkstoši latu, tostarp ir gan uzņēmuma līdzekļi, gan kredītresursi. Poligona gāzes savākšanas sistēmai izlietots 281 tūkstotis latu, savukārt 252 tūkstoši latu - gāzes utilizācijas sistēmas izveidei.

Pabērzs informēja, ka projektu īsteno Ziemeļvidzemes reģiona pašvaldībām piederošais ZAAO meitasuzņēmums "ZAAO Enerģija".

Tā kā poligons "Daibe" kopš 2004.gada decembra nodrošina atkritumu noglabāšanu no Cēsu, Limbažu, Valkas un Valmieras rajona, atbilstoši nacionālajiem un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem tur ir jānodrošina ne tikai apkārtējai videi droša atkritumu noglabāšana, bet arī gāzes savākšana, kas rodas poligonā noglabātajiem atkritumiem pūstot. Lai izpildītu noteiktās prasības, poligonā izbūvēta gāzes savākšanas sistēma, kas ietver caurules gāzes savākšanai gandrīz triju kilometru garumā, sūkņu staciju un gāzes regulēšanas staciju.

"ZAAO Enerģijas" realizētais projekts paredz savāktās gāzes izmantošanu elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanā koģenerācijas ciklā, jo, ņemot vērā investīciju apmēru gāzes savākšanas sistēmas izveidē, lietderīgāk ir to izmantot kā atjaunojamās enerģijas avotu, nevis sadedzināt lāpā.

"ZAAO Enerģija" dibināta 2008.gadā, lai realizētu SIA ZAAO sākto projektu par poligona gāzes savākšanas sistēmas izveidi poligona "Daibe" pirmajā atkritumu noglabāšanas krātuvē.

Poligona "Daibe" īpašnieks ir ZAAO, kas dibināts 1998.gadā un sniedz atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Cēsu, Limbažu, Valkas un Valmieras rajonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses