Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Enefit vadītājs: Esam kā zāles Latvijas elektroenerģijas tirgū

Esam lepni, ka mūsu vārds saistās ar konkurenci elektroenerģijas tirgū Latvijā, un patīk domāt, ka esam kā zāles, šodien konferencē par brīvo elektroenerģijas tirgu teica elektrības tirgotāja SIA Enefit valdes priekšsēdētājs Aivars Tihane.

Viņš pauda viedokli, ka šīs "zāles" palīdzēja dažādā veidā uzlabot vēsturiski galvenā tirgotāja AS Latvenergo klientu attiecības. Tihane atzina, ka zāles ir bijušas rūgtas, diskusijas ir bijušas asākas un mazāk asas, taču konkurence ir bijusi.

Vērtējot klientu attieksmi pret tirgus atvēršanu, Tihane norādīja, ka ap 2008.gadu viņus sagaidīja nepatīkams pārsteigums - bija maz informācijas, maza izvēle, un klienti sāka vaicāt, kāpēc šāds elektroenerģijas tirgus vajadzīgs. 2009.-2010.gadā novēroti vairāki pozitīvi faktori - kopējais cenu kritums, klienti sākuši norādīt, ka Latvenergo cenšas veikt izmaiņas, un arī Enefit jādomā par labākiem piedāvājumiem.

Tihane atzina, ka regulēto cenu pieaugums 2011.gada sākumā tiek vērtēts pretrunīgi, taču arī tas bijis brīdis, kad tirgus cenas palīdzēja samazināt izmaksas, ko daudzi klienti izmantojuši. Parādījusies reāla interese par tūlītējo darījumu jeb "spot" tirgu. Attieksme pret atvērto tirgu pārliecinoši virzījusies virs negatīvā līmeņa.

Saistībā ar nākamo tirgus atvēršanas posmu šā gada aprīlī Enefit vadītājs pozitīvi vērtēja to, ka klienti ir savlaicīgi un labi informēti, maiņas process no AS Sadales tīkls puses ir sakārtots un vienkāršāks, ir relatīvi zems cenu līmenis. Tomēr attiecībā pret tirgotājiem process, viņaprāt, organizēts salīdzinoši "uz ātru roku", un tas rada zināmas problēmas.

Pēc viņa domām, ja process tiktu organizēts ātrāk, Latvijā varētu būt vairāk aktīvu tirgotāju.

Tihane piebilda, ka patlaban nav skaidrības arī par pēdējā garantētā tirgotāja cenas noteikšanu. Par šo cenu elektrība būs jāpērk lietotākiem, kuri noteiktajā termiņā neizvēlēsies nevienu elektrības tirgotāju. Lietuvā esot zināms, ka šī cena ir par 20% augstāka nekā regulētā cena, bet Igaunijā tā piesaistīta "spot" tirgus cenai.

Enefit vadītājs prognozēja, ka tagad Latvijā būs vairāk elektroenerģijas tirgotāju, būs vairāk ilgtermiņa līgumu, neesot arī šaubu, ka palielināsies Krievijas un Baltkrievijas importētāju tieša ietekme. Elektronerģijas cenas Baltijas valstīs, viņaprāt, izlīdzināsies.

Igaunijas kompānijas Eesti Energia meitasuzņēmums Enefit darbību Latvijā sāka līdz ar tirgus atvēršanu 2007.gadā. Patlaban tā tirgus daļa atvērtajā tirgū ir ap 15%, un uzņēmuma mērķis ir saglabāt šo līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses