Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Financial Times pētnieki novērtē Ventspils brīvostu kā otro labāko ostas zonu pasaulē

Britu laikraksta Financial Times izdevums FDI Intelligence publicējis pētījuma „Nākotnes globālās brīvās zonas 2012/13” rezultātus. Ventspils brīvosta novērtēta kā 7.perspektīvākā brīvā ekonomiskā zona pasaulē, bet starp ostām ierindota 2.vietā. Tas ir augstākais vērtējums, kādu ieguvusi kāda no Eiropas speciālajām ekonomiskajām zonām.

Ventspils pilsētas domes un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs: „Ventspils brīvostas starptautiskais novērtējums ir izcils. Būt ierindotiem 2.vietā starp ostu zonām un 7.vietā starp pasaules perspektīvākajām brīvajām ekonomiskajām zonām ir tiešs apstiprinājums Ventspils brīvostas starptautiskajai konkurētspējai un augsti profesionālajai pārvaldībai. Pateicoties esošajam brīvostas pārvaldes modelim ir bijis iespējams nodrošināt gan ostas augsti profesionālu pārvaldību, gan nepārtrauktu tās attīstību, nepieļaujot atsevišķu politisko partiju un tās aizkulišu darboņu tīkojumus pēc ostu pārvaldības modeļu maiņas un tās patiesā mērķa - ostu privatizācijas. Šī mērķa īstenošanā īpaši aktīvi iesaistījās gan Saeimas politiķi no Zatlera Reformu partijas, gan ar atsevišķām biznesa aprindām cieši saistītas nevalstiskās organizācijas, tika piesaukti populistiski apgalvojumi gan par ostas lēmumu necaurskatāmību, gan ārvalstu investoru trūkumu. Šī gada jūlijā publiskotie Lursoft dati pierāda pretējo – ārvalstu investoru uzkrātās tiešās investīcijas Ventspils uzņēmumu reģistrētajos pamatkapitālos uz 2012. gada jūniju sasniedz LVL 122, 4 milj., kas ir par 10% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā laika periodā. Ārvalstu tiešo investīciju apjoms uz 1 iedzīvotāju Ventspilī ir LVL 3213, kas ir par 33, 5% vairāk nekā vidēji Latvijā. Republikas pilsētu grupā Ventspils ierindojas 2.vietā aiz Rīgas.

Šajā starptautiskajā novērtējumā Ventspils brīvosta ierindo Latviju starp tādām valstīm kā Apvienoto Arābu Emirāti, Ķīna, Malaizija, Maroka u.c., vērtējot biznesa apstākļu vides kvalitāti šo valstu brīvajās ekonomiskajās zonās. Apsveicami, ka šī vērtējuma piecdesmitniekā no Baltijas valstīm ir iekļautas arī Klaipēdas brīvā ekonomiskā zona - 36.vietā, Rīgas Brīvosta – 49.vietā un Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona – 50.vietā.

Zīmīgi, ka politisko partiju pseidoprofesionāļi ostu jautājumos Ventspils brīvostai kā izcilus pārvaldības piemērus minēja ostas, kuras ir novērtētas vājāk nekā Ventspils brīvosta vai vispār nav iekļautas piecdesmitniekā.

Lai pilnveidotu savu pārvaldības sistēmu un attīstības iespējas, Ventspils pilsēta arī turpmāk pieteiks savas darbības jomas dažādiem reprezentabliem starptautiskiem vērtējumiem.”

Lai izveidotu nākotnes brīvo ekonomisko zonu topu („Global Free Zones of the Future 2012/13”), FDI Intelligence aptaujāja vairāk kā 600 speciālās ekonomiskās zonas 120 valstīs, no kurām 56 vērtēja pētnieku grupa, izveidojot trīs topus: nākotnes speciālo ekonomisko zonu TOP 50, labāko lidostu zonu TOP 5 un labāko ostas zonu TOP 5. Kopējā nākotnes speciālo ekonomisko zonu TOP 50 visaugstāko vērtējumu ieguvusi Dubaijas lidosta Apvienotajos Arābu Emirātos, bet Ventspils brīvosta ierindota kā 7.perspektīvākā. Neviena cita Eiropas brīvā ekonomiskā zona pirmajā desmitniekā nav iekļauta. Labāko ostas zonu TOP 5 pirmajā vietā ierindota Tanžeras osta Marokā, bet Ventspils brīvosta novērtēta kā otra labākā starp visām ostām, kas strādā speciālo ekonomisko zonu režīmā.

FDI Intelligence ir Financial Times ltd. grupas daļa, kas specializējas jomās, kas saistītas ar tiešajām ārvalstu investīcijām un šo investīciju piesaisti. Iepriekšējā aptauja „Nākotnes globālās brīvās zonas 2010/11” tika veikta 2010.gadā, kad Ventspils brīvosta ieguva 5.vietu kā nākotnes vai perspektīvākā zona 2010./2011.gadā un 5.vietu nominācijā „Labākā ostas zona”.

Ventspils brīvosta ir visa gada garumā neaizsalstoša osta, kas var uzņemt lielākos kuģus, kādi var ienākt Baltijas jūrā, saviem klientiem piedāvājot ļoti labu infrastruktūru un vienas no zemākajām ostu maksām. 2012.gada pirmajā pusgadā kravu apgrozījums Ventspils brīvostā palielinājies par 19,5%. Ventspils brīvostas neizmantotajās teritorijās jau daudzus gadus tiek aktīvi piesaistīti jauni ražošanas uzņēmumi. Salīdzinājumā ar 2002.gadu Ventspilī ir desmitkāršojusies rūpnieciskās produkcijas izlaide, bet eksports apstrādes rūpniecībā ir divdesmitkāršojies. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses