Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvenergo: Eesti Energia cenšas aizkavēt tirgus atvēršanu Igaunijā un Latvijā

Latvenergo pauž izbrīnu par Esti energia elektroenerģijas tirgotāja Enefit pārmetumiem saistībā ar Ekonomikas ministrijas sagatavotajiem grozījumiem noteikumos, kas paredz, ka no šā gada 1. novembra Latvijā elektroenerģiju par regulēto tarifu varēs iepirkt tikai mājsaimniecības.

Eesti energia ne tikai, izmantojot savu monopolstāvokli, rada barjeras citiem elektroenerģijas tirgotājiem piedāvāt kvalitatīvus elektroenerģijas pakalpojumus Igaunijas klientiem, bet arī ar savas meitas sabiedrības Enefit palīdzību mēģina kavēt turpmāku elektroenerģijas tirgus atvēršanu Latvijā, kas šobrīd mazinātu elektroenerģijas izmaksas maziem un nelieliem uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem.

Elektroenerģijas tirgus atvēršana ir viena no enerģētikas sektora prioritātēm ne tikai visām Baltijas valstīm, bet arī Eiropas Savienībai kopumā. Igaunija savu tirgu atvērs pilnībā no 2013. gada sākuma. Savukārt, Lietuvā no 2013. gada sākuma tikai mājsaimniecības pirks elektroenerģiju pa regulētu cenu. Latvijā šobrīd  elektroenerģiju pa regulētu cenu pērk juridiskie patērētāji, kam ar atļautā patēriņa strāva ir virs 100A (ampēri).

Enefit cenšas pārliecināt, ka novembrī tirgu atvērt nav labi, jo ziemā ir augstākas elektroenerģijas cenas biržā, norāda Latvenergo.

"Tik tiešām elektroenerģijas cenām biržā ir noteikta sezonalitāte – ziemā augstākas, vasarā zemākas. Tomēr priekšlikums piesaistīt tirgus atvēršanas brīdi elektroenerģijas spot cenai biržā ir bezjēdzīgi. Gadījumā, ja tirgus klients izvēlēsies pirkt elektroenerģiju no pēdējā garantētā piegādātāja par cenu, kas piesaistīta biržas cenai, klients saņems gan augstāku cenu ziemā, gan zemāku cenu pavasarī palu laikā un vasarā. Savukārt, tiem tirgus klientiem, kas no 1. novembra noslēgs izlīdzinātas fiksētas cenas elektroenerģijas pirkšanas līgumu 12 mēnešiem, izlīdzinātā 12 mēnešu cena būs zemāka par atsevišķa ziemas mēneša cenu."

Arī Igaunijā un Lietuvā elektroenerģijas tirgus atvēršana notiek tieši ziemā, 1. janvārī.

Latvija savu tirgu pakāpeniski atvērusi kopš 2007.gada, AS Latvenergo mērķtiecīgi veicot ieguldījumus savas klientu apkalpošanas un norēķinu sistēmās, lai tās darbotos vienotā sistēmā visās Baltijas valstīs.

AS Latvenergo norāda, ka tas iestājas par brīvā tirgus darbību Latvijā un Baltijā kopš tā veidošanas sākuma, jo tas ļauj elektroenerģiju iegādāties par tirgus cenu, kas ir objektīvākais cenas rādītājs un veidotājs. Mākslīgi zemi regulētas elektroenerģijas cenas daudzos patērētājos radījušas maldīgu priekšstatu par elektroenerģijas patieso cenu.

2011.gadā Latvenergo koncerns Baltijas valstīs ir līderis enerģijas ražošanā no atjaunīgajiem energoresursiem, un ar 47% lielu atvērtā tirgus daļu ir lielākais  elektroenerģijas tirgotājs Baltijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses