Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvenergo: Jaunas HES būvniecība Daugavā nav rentabla

Ekonomikas ministrija (EM) un energouzņēmums a/s Latvenergo ir skeptiski pret jaunas hidroelektrostacijas (HES) būvniecību uz Daugavas un norāda, ka pašreizējās jaudas ir pietiekamas un šāds projekts augsto būvniecības izmaksu dēļ nebūtu rentabls.

Diena jau vēstīja, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš pauda nepieciešamību izvērtēt iespējas būvēt vienu lielu HES uz Daugavas un skaidroja, ka katrā valstī nepieciešams izvērtēt pieejamo enerģētisko resursu potenciālu un iespējas. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) medijiem atzina, ka šis jautājums patlaban nav valdības darba kārtībā.

Prezidents trešdien tikās ar vairākiem Saeimas deputātiem, kas parlamentā ievēlēti no Latgales apgabala, un pārrunāja jaunas HES iespējas. Kā vēstīja aģentūra LETA, deputātu viedokļi par jaunu HES ir atšķirīgi, tomēr viņi neiebilst pret izpēti. «Ar Ārvalstu investoru padomi mēs rudenī sāksim diskusiju par viņu uzskatiem par kopēju enerģētikas politiku, tai skaitā par detaļām,» sacīja A. Bērziņš, vērtējot padomes ziņojumu kā ļoti profesionāli un tālredzīgi sagatavotu.

Daugavas ūdens potenciāla izmantošana enerģētikā ir pētīta vairākkārtīgi, un provizoriskie aprēķini liecina, ka esošais nodrošinājums ar jaudām pašlaik reģionā ir pietiekams, lai Latvijai nebūtu nepieciešams sākt vai iesaistīties jaunu lielu ģenerējošo jaudu ražošanas projektu realizēšanā, ja vien tie nav ekonomiski pamatoti un par nepieciešamību nav saņemti tirgus signāli, norāda Ekonomikas ministrija. Vaicāti par jaunas HES būvniecības izvērtējumu, ministrijā norāda, ka Daugavas ūdens potenciālu iepriekš pētījis Latvenergo. Energouzņēmumā skaidro - veicot Daugavpils un Jēkabpils HES izpēti, konstatēts, ka Jēkabpils HES optimālā jauda būtu 30 MW, kas ir pārāk niecīgs devums. Savukārt Daugavpils HES projektētā jauda būtu desmit reižu lielāka, taču tad jāapplūdina plašas teritorijas ne tikai Latvijā, bet arī Baltkrievijā.

Latvenergo sola turpmāk vērtēt iespējamo HES būvniecību un tās komerciālo izdevīgumu. Tomēr šobrīd, ņemot vērā iespējamās izmaksas un investīciju atdevi no saražotās elektroenerģijas apjoma un cenas, kas lielo būvniecības izmaksu dēļ būtu ievērojami augstāka nekā vidējā tirgus cena, projekts nav rentabls, atzīst Latvenergo.

Top komentāri

Vic
V
Latvenergo ir skeptiski pret jaunas hidroelektrostacijas (HES) būvniecību uz Daugavas un norāda, ka pašreizējās jaudas ir pietiekamas un šāds projekts augsto būvniecības izmaksu dēļ nebūtu rentabls. --------------------- O, kā! Tātad, jaudu pietiek, bet piedalīšanās Visaginas avantūrā ir tikai aiz sportiskas (koruptīvas) intereses. Tātad, jaudu pietiek, bet krievu gāzes turku TECā arī piedalās ne jau humora pēc. Bet vissmieklīgākais, ka iepērk enerģiju ārzemēs par 2 santīmi, bet iedzīvotājiem tirgo par 10. Un tāda ir valsts politika, ko realizē valsts monopols? Nu īsteni - ne Latvenergo, bet Afēristenergo. Neskatoties, ka visu iepriekšējo vadību jau sasēdināja cietumā. Un cik jau atklātas afēras tur bijušas. Un cik vēl neatklātas.
ks
k
jā jā, postiet tik tālāk. katram savas prioritātes. kāds saņem arī naudu par spļaušanu paša akā no kuras pats arī dzer. Daugavai ir ne tikai praktiska vērtība. Dažiem ļaudīm garīgās dimensijas šķiet nav. kā tā var dzīvot... nekādi nesaprotu.
nu-nu
n
Kad varēja padomijas laikā uzcelt HES par PSRS naudu,tad lielie kliedzēji uz šī viļņa tika gan Saeimā gan valdībā kā Ivāns un citi balamutes.Un tagad izrādās ka uzcelt HES ir izdevīgi.Bet atkal kāju priekšā liek Latvenergo,Jo pēc viņu aprēķiniem labāk atdot leišiem 1 milijardu izdevīgāk nekā būt saimniekiem savā mājā.Nu vai tad mēs latvieši, nēsam kalpi citiem?Neprotam paši dzīvot ar savu galvu,jāklausa visādi Godmaņi,Gaiļi,Dombrovskisi kuri grauj Latviju kā neatkarīgu valsti.Kas pa 20 gadiem izzaga Latviju,ja ne viņi ar saviem radiniekiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses